Peter Oskarson – regissör

Peter Oskarson - regissör Peter Oskarson - regissör

Peter Oskarson – regissör

Han var elev på balettskolan på Malmö Stadsteater och gjorde flera barnroller. Detta följdes så småningom av teaterstudier för Dag Westberg och skådespelarutbildning vid Statens Scenskola i Stockholm. Han var 1973-82 konstnärlig ledare för Skånska Teatern och 1982-1990 konstnärlig ledare för Folkteatern i Gävleborg.

1990 startade han stiftelsen Helsingegården, Nordanlandens teater- och folkkulturinstitut. Helsingegården fungerade som en forskningsstiftelse för teater och musik med seminarier och kurser ofta inriktade på olika kulturers folkliga teatertraditioner som t ex pekingopera, indisk kothyattam och svensk polskedans.

Mellan åren 1993-2000 var han konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm. Och sedan 1997 är han åter konstnärlig ledare för Folkteatern i Gävleborg. Han har gästregisserat bl a på Norrbottensteatern, Angeredsteatern, Dramaten och i USA.

Operauppsättningar har han gjort bl a på Kungliga Operan i Stockholm, Drottningholmsteatern, Staatstheater Stuttgart och Oper der Stadt Bonn samt i Wien och festivalen i Schweitzingen och på Malmö Opera och Musikteater.

 

Läs mer

Wikipedia om Peter Oskarson

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson