Petter Jacobsson

jacobssonpetter
Petter Jacobsson  

Petter Jacobsson

koreograf och dansare

Han utbildade sig till dansare vid Kungliga Teaterns Balettelevskola och VaganovaAkademien i S:t Petersburg. Han var premiärdansör i Sadlers Wells Royal Ballet i London under tio år samt dansade hos Twyla Tharp i New York.

Han var balettchef för Kungliga Baletten 1999-2002. Petter Jacobsson har tidigare gjort koreografi till operorna Staden, Orlando, Clara och Trollflöjten vid Kungliga Operan. Med Thomas Caley driver han produktionsbolaget Scentrifug.

Koreograferna och dansarna Petter Jacobsson och Thomas Caley har arbetat tillsammans sedan 1997 då de startade Scentrifug i New York. Från Kungliga Operan i Stockholm till det mytomspunna Martha @ Mother i New York har de skapat annorlunda dansvärldar som konstant ifrågasätter normer och strukturer.

De var senast aktuella med Nightlife på Färgfabriken i Stockholm 2005, en dans och video föreställning med videokonstnären Fredrik Wretman. De vann Guldmasken för bästa koreografi till musikalen Chess 2002. Tillsammans gjorde de två performanceinstallationer, I skrymslen och vrår, för Kungliga Operan, baletten och orkestern 2000 och 2001. För Kulturhuvudstadsåret 1998 gjorde Petter koreografin till operan Staden.

Thomas var tidigare dansare hos bl.a Merce Cunningham Dance Company, New York och Petter, tidigare klassisk premiärdansör vid Sadler’s Wells Royal Ballet i London och bl.a Twyla Tharp Dance Company i New York. Petter var balettchef på Kungliga Operan i Stockholm 1999 – 2002 och fick ”Årets Koreograf 2002” från Föreningen Svenska koreografer för moderniseringen av Kungliga Baletten i Stockholm.

Länktips

Läs mer om Petter Jacobsson på hans hemsida

Kulturnytt om Petter Jacobsson

 

Sammanställt av  Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera