Rachel Tovey sopran från England

Rachel Tovey i OV-Revyn, medlemstidning för Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm Mars 2009

Rachel Tovey sopran från England

– Jag träffade Menno Feenstra i Glyndebourne för många år sedan. När det senare blev aktuellt att skaffa en cover för Katarina Dalayman som Brünnhilde i Stockholmsuppsättningen av Ringen kontaktade han mig. Sedan fick jag sjunga mer än jag beräknat, berättar Rachael Tovey. Det blev inhopp i både Siegfried och Ragnarök redan 2007.
Jag fick bl.a. sjunga en föreställning av Ragnarök från Kungliga logen medan Katarina Dalayman mimade rollen på scenen. Rachael Tovey sjunger nu rollen som Brünnhilde i hela Ringen på Kungliga Operan. Hon har redan sjungit den första och gör sin nästa Ring under tio dagar runt påskhelgen i mitten av april.

Rachael är född i England och studerade 1985 – 91 vid Guildhall School of Music and Drama i London. Efter att ha vunnit ett antal sångtävlingar började hon sin karriär som frilans bl.a. på English National Opera och Glyndebourne Festival.

Hon fick sedan ett engagemang i lilla tyska staden Kre-feld /Mönchengladbach, vilket ledde till att hon flyttade till Tyskland. I den lilla orten fanns också en välbesökt italiensk restaurang dit Rachael gick då och då för att äta, vilket ledde till att hon så småningom gifte sig med krögaren själv, Marcello Magno.

Det känns tryggt att ha en make som står helt utanför operavärlden, menar Rachael när vi träffar henne en stund innan repetitionerna ska börja inför kommande föreställning av Ragnarök. – Han tar hand om våra två barn Jacob, som är sex och ett halvt, och Eleanor, som är åtta. Jag saknar min familj oerhört när jag är borta, men vad ska man göra, jag har ju själv valt det här yrket.

Rachael gör även Brünnhilde i Valkyrian hösten 2009, så det blir många Stockholmsbesök framöver. – Jag trivs bra här – staden är ju oerhört vacker. Tyvärr har jag inte hunnit med så mycket sightseeing, men jag vill gärna besöka det Kungliga Slottet. Rachael berättar att hon själv blev ganska förvånad när hon blev erbjuden att vara med i två Ringcykler och inte mindre än sex föreställningar av Valkyrian.

När Menno Feenstra kontaktade henne första gången om att vara med i Ringen i Stockholm hade hon inte alls tittat på rollen som Brünnhilde. – Brünnhilde är en svår men mycket spännande roll och det är helt annorlunda att sjunga henne i de olika operorna. Jag hoppade ju också in i en färdig produktion, vilket ju är svårare än när man är med från början.

Många av repetitionerna skedde på svenska och det var lite svårt att hänga med. Rachael hoppas att någon gång få vara med som ordinarie sångerska i en ensemble som skapar en ny Ring.

Efter tiden i Krefeld flyttade Rachael till Bremen där hon sjöng på operan i fyra år. Sedan var hon i Hannover en tid innan hon började som frilans. En av hennes paradroller är Turandot, som hon gjort på Volksoper i Wien. Hon har också gjort Desdemona i Otello, Santuzza i Cavalleria Rusticana och Chrysotemis i Elektra. -Just nu koncentrerar jag mig på Wagnerfacket, så vi får väl se vad som händer framöver, säger hon diplomatiskt.

Förutom Brünnhilde har Rachael sjungit Ortrud i Lohengrin och en roll i Die Feen. En kommande drömroll är Isolde. Även titelrollen i Elektra står högt på önskelistan. Kanske vi får se henne i den rollen i Stockholm, eftersom Elektra kommer upp nästa säsong.

Rachael är född i den lilla staden Worcester i England. Hon började sjunga redan som barn. Från tonåren var hon helt övertygad om att hon skulle bli operasångerska och har sedan målmedvetet skaffat sig en gedigen sångutbildning. Förutom att hon sjöng själv undervisade hon också blivande musikalartister under utbildningstiden. –

Jag började med mindre roller hemma i England. Att flytta till Tyskland var i och för sig ett stort steg, jag kunde ingen tyska och kände ingen där, men det var faktiskt lättare att komma till en mindre ort som Krefeld, eftersom det är lättare att få vänner än i en metropol.

Vad som händer i framtiden är inte bestämt, men Rachael menar att hon alltid överväger längre engagemang enbart om de är bra. Vare sig hon är borta från familjen några dagar eller en månad så är saknaden lika stor. -Men jag ser fram emot hösten i Stockholm. Kanske det blir ett besök på Slottet också, vem vet?

Ur OV-Revyn (2009) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida

Read more