Rigoletto synopsis Folkets Hus 2022

Rigoletto synopsis Folkets Hus 2022
86 / 100

Rigoletto synopsis Folkets Hus 2022

Akt I

I sitt palats skryter hertigen av Mantua med vilken kvinnotjusare han är. Han dansar med grevinnan Ceprano medan hertigens puckelryggiga narr, Rigoletto, driver med den svartsjuke men hjälplöse greven. Den unge ädlingen Marullo störtar in med det senaste skvallret: Rigoletto har en ung älskarinna som han håller inspärrad i sitt hus! Narren är upptagen med att håna greve Ceprano och hör inte skvallret.

Greven beslutar sig för att straffa hertigen. Den gamle adelsmannen Monterone tränger sig på och anklagar hertigen för att ha förfört hans dotter. Rigoletto hånar honom skoningslöst. Hertigen beordrar sina män att gripa Monterone och den gamle förbannar Rigoletto.

Förbannelsen gör Rigoletto olustig till mods. På väg hem stöter han på Sparafucile, en lönnmördare som erbjuder sina tjänster. Narren reflekterar över att hans tunga är lika vass som en mördares kniv. Rigoletto går in i sitt hus och hälsar på sin dotter Gilda. Han fruktar för flickans säkerhet och säger till guvernanten Giovanna att hon absolut inte får släppa in någon annan. När narren har gått dyker hertigen upp. Han mutar Giovanna att släppa in honom och betygar sin kärlek för Gilda, som beundrat honom på håll i kyrkan. Hertigen säger sig vara en fattig student. Efter att han gått gläds Gilda åt sin nyfunna kärlek och går till sängs.

De unga ädlingarna samlas utanför Rigolettos hus för att befria puckelryggens ”älskarinna”. När de stöter på Rigoletto lurar de honom att sätta på sig en ögonbindel och hålla i stegen som de lutar mot trädgårdsmuren. Utan att veta om det hjälper han männen att röva bort Gilda. Väl inne i huset upptäcker han att dottern är försvunnen och bryter samman när han minns Monterones förbannelse.

Akt II

Hertigen befinner sig i palatset. Nyheten om Gildas kidnappning har gjort honom upprörd. Ädlingarna kommer in och berättar att de har befriat en flicka från Rigolettos klor. De har lämnat henne i hertigens våning, och han skyndar iväg för att förföra henne. Härnäst dyker Rigoletto upp, på jakt efter Gilda. Ädlingarna blir förbluffade när de får veta att hon är hans dotter och inte hans älskarinna, men de hindrar honom likväl från att storma in i hertigens kammare.

Rigoletto blir först upprörd över deras grymhet men ber sedan om barmhärtighet. Då kommer Gilda utspringande till sin far med en skamsen uppsyn. Ädlingarna går. När de blir ensamma berättar Gilda allt om hertigens uppvaktning och kidnappningen. Monterone passerar förbi på väg till sin egen avrättning och Rigoletto svär att både han och gamlingen ska få sin hämnd. Men Gilda ber sin far förlåta hertigen.

Akt III

Sparafucile bor tillsammans med sin syster Maddalena på ett värdshus i utkanten av Mantua. Dit kommer Rigoletto och Gilda. Inifrån huset kan de höra hertigen skratta åt kvinnornas ombytlighet. Genom fönstret kan Gilda och Rigoletto se hertigen roa sig med Maddalena. Rigoletto skickar då Gilda till Verona iklädd manskläder och lejer Sparafucile för att röja hertigen ur vägen.

Gilda kommer dock tillbaka och hör Maddalena vädja till sin bror om att skona den stilige främlingen och döda puckelryggen istället. Sparafucile vill inte döda Rigoletto, men går med på att döda näste man som kommer in på värdshuset så att han i alla fall får ett lik att visa upp.

Gilda bestämmer sig för att offra sitt liv för hertigen. Hon knackar på, går in på värdshuset och blir då knivhuggen. Kort därefter levererar Sparafucile en säck med ett lik i till Rigoletto. I tron att det är hertigen som ligger där triumferar Rigoletto. Men plötsligt hör han hertigen sjunga på avstånd. Frenetiskt sliter han upp säcken och hittar sin döende dotter. Innan hon dör ber honom om hans förlåtelse. Med fasa minns han Monterones förbannelse.

Helgjuten Rigoletto från New York 2022

Läs mer