Rucklarens väg – genrep på Malmö Opera

Rucklarens väg - genrep på Malmö Opera
Rucklarens väg – genrep på Malmö Opera

Rucklarens väg – genrep på Malmö Opera

Idag har jag varit på ett offentligt genrep av Malmö-operans nästa satsning Igor Stravinsky´s Rucklarens väg, som hade premiär 1951. Librettot svarar Wystan Hugh Auden / Chester Kallman för.

Jag såg operan på La Monnaie i Bryssel för säg c:a tjugofem år sedan. Det var en föreställning som gjorde stort intryck på mig, mest kanske för att jag satt högst upp i salongen. Det är ju inte särskilt bra för någon som lider av svindel.

Ärligt talat minns jag det som en modern Mozartopera, men det är ju klart jag kan minnas fel. I vilket fall som helst är det en modern opera som ändå inte har ett helt modernt tonspråk, som typ Daniel Börtz.

Vad jag vet är det inte en opera som man ser särskilt ofta på våra breddgrader, även om det inte är så länge sedan KO satte upp den. Nu spelas den i Malmö och nästa våren ges den på Den Kongelige Opera i Köpenhamn, men då heter den Lastens vej.

Häromdagen var jag på en föreläsning i OVIS regi, som hölls av Jan Mark. Det var en både bra och nödvändig introduktion till operan särskilt som jag tydligen inte har någon inspelning av operan. Annars har jag åtminstone en version av de olika operorna som jag har lyssnat till under årens lopp, men Rucklarens väg saknas i samlingen.

Uppsättningen som har premiär i slutet av nästa vecka, den 21 november, regisseras av den unge dynamiske regissören Nils Poletti, med flera, som i vanliga fall arbetar både som regissör och skådespelare på TUR-teatern i Stockholm.

Idag fick vi ett inte helt färdigt prov på slutscenerna i operan och det kan jag säga att det gav mig mersmak. Det kanske främst beror på att vi fick höra Malmö-operakör och det är något som åtminstone jag alltid uppskattar. Det var dock lite förvirrande för mig när, Nikola Matišić, Tom Rakewell, sjöng på svenska, men kören på engelska. Egentligen spelar det kanske ingen större roll om det sjungs på svenska eller engelska, med tanke på att operan är skriven med utgångspunkt från den engelske 1700-talskonstnären Hogarths målningar och kopparstick och på engelska.

Operan handlar om den unge Tom Rakewells uppgång och fall. Rakewell får ett större arv och hamnar i klorna på den djävulske Nick Shadow. Han lämnar sin trolovade Anne Trulove för ett utsvävande liv i Londons nöjeskvarter och går slutligen under i vansinne på det beryktade mentalsjukhuset Bedlam. Vill du läsa mer om handlingen kan du besöka min hemsida.

De flesta av namnen här är ganska väl kända för mig men Hulda Björk Garðarsdóttir är en helt ny bekantskap för mig och det skall bli spännande att lyssna till en ny röst. Som Nick Shadow hör och ser vi Bengt Krantz och det skall bli spännande att få se hur han skall kreera denna roll, som någon dam hade uttryckt det i ett sammanhang.

Nu är det bara att vänta på premiären och hoppas på att operahuset är fullsatt varje kväll.

Övriga medverkande är:

Dirigent: Staffan Larson
Scenografi: Anne Hellandsjö
Koreografi: Hege Tvedt
Kostym: Siri Carlheim Gyllensköld
Maskdesign: Linda Sandberg
Ljus: Markus Granqvist
Ann Trulove: Hulda Björk Garðarsdóttir
Nick Shadow: Bengt Krantz
Baba the Turk: Emma Lyrén
Mother Goose:Ethel Schelin
Father Trulove: Daniel Hällström
Sellem: Rickard Söderberg
Keeper of the Madhouse: Thomas Hildebrandt
Skådespelare: Keijo J. Salmela

Related posts

Kommentera