Smetanas Brudköpet finns på ny dvd 2012

Smetanas Brudköpet finns på ny dvd 2012 Brudköpet på cd-dvd från Styriarte

Brudköpet – Smetana´s komiska opera finns på en ny inspelning från Styriarte Festspel i Graz, Österrike

Smetanas Brudköpet finns på ny dvd 2012

Ett paket

För en vecka sedan fick jag ett paket att hämta på min närbutik och det visade sig innehålla ett recensionsexemplar av en nyinspelning av Smetanas komiska opera ”Brudköpet” eller på tyska ”Die verkaufte braut”. Det är en inspelning från Styriarte Festspel i södra delen av Österrike.

Nikolaus Harnoncourt

Inspelningen dirigeras av Nikolaus Harnoncourt, som alldeles nyligen blev utsedd till mottagare av the Royal Philharmonic Society Gold Medal, vilket är en av de finaste utmärkelserna som man kan få inom den musikaliska världen.

Nu har Nikolaus Harnoncourt´s smått sensationella inspelning av Smetanas kända  nationalopera ”Brudköpet”  ”Prodana Nevêsta” på originalspråk getts ut i en kombinerad cd-och dvd-inspelning.

Inspelningen är gjord under 2011 på Styriarte Festspel i Graz, Österrike. Skivorna levereras i ett paket i form av en bok på 212 sidor med tre cd-skivor och en dvd-skiva.

Originalspråk

Vanligtvis hör man verket sjunget på tjeckiska, men kompositören själv trodde på en internationell karriär och därför lät han på egen bekostnad översätta den tjeckiska sångtexten till tyska. Den översättningen har gjorts av författaren Emanuel Züngel och den återupptäcktes i samband med en ren forskningsinsats på Nationalmuseéts arkiv i Prag.

Tidigare använde man sig av en annan tysk översättning av Karel Sabina, men detta är alltså första gången som verket spelas i den av kompositören godkända tyska översättningen.

Spelas ofta i Tjeckien

Enligt uppgift är det vanligt att verket fortfarande ges i nuvarande Tjeckien, men här i Sverige har det inte getts sedan 1943 på dåvarande Kungliga Teatern i Stockholm, men den ursprungliga svenska premiären ägde rum på Svenska Teatern 1894. Det har dock getts en elevföreställning av operaelever i Vadstena sommaren 2010.

Om Brudköpet

”Brudköpet” är en komisk opera i tre akter och handlar om Marie, som är förälskad i Jeník. Han fördrevs från sin hemby då hans far gifte om sig. Marie´s föräldrar vill att hon skall göra ett bättre parti och förhandlar med äktenskapsmäklaren Kecal om ett giftermål med den välbärgade bonden Tobias Nichas son Vasek. Marie säger nej och hänvisar till att hon redan är förlovad med Jeník, och därför ämnar Kecal försöka övertala Jenik att avstå från Marie.

På värdshuset börjar den blyge Vasek prata med Marie utan att veta att hon är hans tillämnade brud. Hon varnar honom för hans tillkommande och säger att hon älskar en annan, och därför tänker hon vara elak mot Vasek om han gifter sig med henne. Han blir förskräckt och lovar att vägra gå med på äktenskapsförslaget.

Kecal erbjuder Jeník en summa pengar om han är villig att avstå från Marie, och till allas förargelse undertecknar han ett avtal som går ut på att Jeník skall sälja sin brud på villkor att hon gifter sig med Tobias Michas son.  En kringresande cirkus har slagit sig ned i byn, och Vasek förälskar sig i lindanserskan Esmeralda som övertalar honom att uppträda som björn under den kommande föreställningen.

Då föräldrarna hämtar honom för att han skall skriva under äktenskapskontraktet påminner han sig vad Marie har sagt och springer sin väg. Marie får till sin bestörtning höra att Jenik har sålt henne. Han gör vad han kan för att förklara sin list, men hon vill inte lyssna och förklarar sig beredd att gifta sig med Vasek.

I samma stund inser Tobias Michas att Jenik är hans försvunne son i första äktenskapet och att han alltså har kontrakt på att han skall få Marenka till hustru. Alla skrattar ut den misslyckade äktenskapsmäklaren och gläder sig åt det unga parets lycka.

Det är alltså en komisk opera och det som kännetecknar verket är den underbara musiken som är starkt influerad av tjeckisk folkmusik. Riktigt roligt blir det dessutom när orkestern, Chamber Orchestra of Europé, under ledning av Nikolaus Harnoncourt, framför musiken på ett underbart rappt och säkert tempo.

Smetanas musik  är enligt min mening som allra bäst när den framförs i hastigt tempo, och  de dansanta avsnitten är riktigt njutbara. När man lyssnar på denna eminenta inspelning så förvånas jag över att verket inte framförs i Sverige numera, men det har kanske mer att göra med den tramsiga handlingen

Sångarna

Sångarna på inspelningen är nästan alla för mig helt okända trots detta är det mycket fina sångarinsatser, särskilt gäller detta Dorothea Röschlmann som sjunger Maries parti, Kurt Streit som sjunger Jenik, men också Ruben Drole  i partiet som Kecal. Kören har en betydande roll och det är Arnold Schoenberg Chor, som svarar för en mycket fin klang.

Om dvd:n

Musik: Bedrich Smetana
Libretto: Karel Sabina
Inspelning från Styriarte Festspel
Graz , Österrike
Dirigent: Nikolaus Harnoncourt

Mer att läsa