Storstilad barberare i Sevilla – operapremiär 19.1

barberare
85 / 100

Ingen går säker i Sevilla när barberaren Figaro är i farten! Luthando Qave gör rollen som Figaro, Daria Savinova spelar Rosina och som greve Almaviva ser vi Konu Kim i denna nya uppsättning av Rossinis klassiker Barberaren i Sevilla. Regissör Linus Fellbom står även för både scenografi och ljus och redan nästa säsong tar han sig an Mozarts fortsättning, Figaros bröllop.
Barberaren i Sevilla

Linus Fellbom är känd för Kungliga Operans publik för att ha bland mycket annat regisserat succén  Dracula . Hans version av Rossinis opera Barberaren i Sevilla, efter den franske 1700-talsförfattaren Beaumarchais pjäs, följs nästa säsong av Mozarts mästerverk  Figaros bröllop, som tar vid där Rossinis opera slutar.

Musiken sköljer över en. Det är ett verk som kokar av inspiration skrivet av en enormt hänryckt människa, säger Linus Fellbom om Barberaren i Sevilla.

Så långt som möjligt har man använt originalets text och musik för att gå på djupet och undersöka karaktärernas drivkrafter och motiv. I centrum står den eviga kampen att vara människa och den yngre generationens uppror mot de äldre.

Även om operorna ska kunna ses som självständiga avsnitt i en följetong har teamet kunnat förhålla sig i en dramaturgi som får sin fortsättning. Förutom Fellbom igår Julia Przedmojska (scenografi), Lena Lindgren (kostym & mask) i det sceniska teamet. Dirigenten Vincenzo Milletarì, som alternerar med Oleksandr Yankevitch, leder Kungliga Hovkapellet, Operans solister och herrar ur Kungliga Operans kör. Figaro – den fixande och trixande barberaren – görs av Luthando Qave medan Konu Kim är greve Almaviva och Dara Savinova gestaltar Rosina.

MEDVERKANDE

GREVE ALMAVIVA Konu Kim

BARTOLO John Erik Eleby

ROSINA Dara Savinova

FIGARO Luthando Qave

BASILIO Kristian Flor

FIORELLO Radoslaw Rzepecki

AMBROGIO Jan Sörberg/Thorvald Bergström

BERTA Therese Badman Stenius/Matilda Wahlund

OFFICEREN Johan Rydh Peter Achrén

UPPHOVSPERSONER

MUSIK Gioachino Rossini

TEXT Cesare Sterbini efter Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais komedi

KONSTNÄRLIGT TEAM

DIRIGENT Vincenzo Milletarì /Oleksandr Yankevych

REGI LJUS Linus Fellbom

SCENOGRAFI Julia Przedmojska

KOSTYM MASK Lena Lindgren

DRAMATURG Katarina Aronsson

Framförs på italienska med svensk text på textmaskin.

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD Cirka 3 timmar inkl. paus.

LÄS MER