The Magic Flute Jubileumsföreställning The Met

The Magic Flute Jubileumsföreställning The Met "Zauberflote"

I går kväll visades Jubileumsföreställningen från Metropolitan Opera på ett mindre antal biografer tillhörande Folkets Hus/Parkers digitala biografkedja runt om i landet. Föreställningen kommer också att visas senare till exempel i Lidköping den 5 januari nästa år.

The Magic Flute Jubileumsföreställning The Met

I december är det tio år sedan Metropolitan Opera startade sina direktsändningar med just W A Mozart´s Trollflöjten eller The Magic Flute som den heter over there. Det var närmare bestämt 30 december.

Föreställningen är inte tidigare visat i Sverige, eftersom samarbetet mellan Folkets Hus/Parker – Metropolitan Opera inte startade förrän efter nyåret 2007.

Regi – scenografi och kostym är  skapade av Julie Taymor, och det är full fart på scen tack vare ett antal duktiga dockförare som kontrollerar en myriad av rekvisita, från flygande fåglar till bestialiska isbjörnar, stora hägrar till tallrikar med spaghetti, korv och vin. Scenografin är som en blandning av Ming-dynastin och science fiction.

Det är ju som framgått en  föreställning som har ett tio-tal år på nacken och det märks framförallt på ljudkvaliteten och visar egentligen bara hur mycket som har hänt på ett decennium.

Det är en förkortad version som inte tar mer än knappt två timmar utan paus . Tyvärr hade man lagt in en halvtimmes paus i går och det förrycker lite av föreställningens charm, spänning och äventyr. Det blir om möjligt ännu mer obegripligt eftersom det ju handlar om en inspelad föreställning och där ett inte finns ett naturligt ställe att bryta föreställningen.

Sångligt är det som vanligt när det gäller Metropolitan dvs det är de bästa tillgängliga sångarna och här får vi stifta bekantskap med sångare som har förgyllt sändningarna under årens lopp till exempel här får vi uppleva Erika Miklósa, Matthew Polenzani René Pape och Greg Fedderley.

James Levine dirigerade Metropolian Orchestra and Chorus med all önskvärd pondus.

Föreställningen sjöngs på engelska vilket ju är naturligt med tanke på att det är en matiné som börjar mitt på dagen, amerikansk tid. I går hade det lagts in en svensk översättning, men den noterade jag knappt. Det kan ju bero på att jag har upplevt föreställningen tidigare via vad som då hette Metplayer, men som nu heter Opera On Demand.

Det är en operaupplevelse fylld med roliga upptåg och vackra arior som vi dessutom säkerligen har hört otaliga gånger, men ändå älskar och vill höra gång på gång.

Om föreställningen

Sett föreställningen på Spegeln i Malmö 12.12.2015

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart|Libretto: Emanuel Shikaneder|Översättning till engelska: J D

Kreativt team

Dirigent: James Levine
Flöjt Solo: Michael Parloff
Regi: Julie Taynor
Scenografi: George Tsypin
Kostymdesign: Julie Taymor
Dockdesigner: Julie Taymor och Michael Curry
Koreografi: Mark Dendy

Medverkande

Pamina: Ying Huang
Tamino: Matthew Polenzani
Nattens drottning: Erika Miklósa
Sarastro: René Pape
Papageno: Nathan Gunn
Papagena: Jennifer Aylmer
Monostatos: Greg Fedderley
Talaren: David Pittsinger
Första damen: Wendy Bryn Harmer
Andra damen: Kate Lindsey
Tredje damen: Tamara Mumford
Andeväsen: Bennett Kosma
Andeväsen: Jesse Burnside Murray
Andeväsen: Jacob A. Wade
Präst: Brian Davis
Präst: Tony Stevenson
Vakt: Michael Myers
Vakt: Robert Lloyd
Slav: Stephen Paynter
Slav: Kenneth Floyd
Slav: Gregory Cross
Dansare: Rachel Schuette

Läs mer