Thomas Lander baryton född 1961

Thomas Lander baryton född 1961 Thomas Lander med bred konsertrepertoar - baryton

Thomas Lander var redan under sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm en av landets mest intressanta sångare.

Thomas Lander baryton född 1961

Efter examen lämnade han Sverige för att sjunga huvudroller på bl a Mozarteum i Salzburg, Staatsoper i Hamburg, Staatsoper i Hannover och på Wiener Volksoper. 1999 kunde han ses i titelrollen i Mozarts Don Giovanni här på Läckö Slott. Thomas har även axlat stora roller bl a på Drottningholms Slottsteater, GöteborgsOperan, Opera på Skäret och på NorrlandsOperan med vilka han turnerade till Cape Town Opera i Sydafrika.
Han  är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Direkt efter studierna engagerades han av en rad utländska scener, däribland Staatsoper i Hamburg, Volksoper i Wien, Niedersächsische Staatsoper i Hannover, festivalen i Aix-en-Provence och operahusen i Lyon, Karlsruhe, München och Bremen.

Idag  är han frilansande opera- och konsertsångare med Sverige som bas. Han har sjungit bland annat Malmöoperan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Göteborgsoperan och Norrlandsoperan, Läckö Slottsteater och Opera på Skäret.

Thomas Lander repertoar innefattar bland annat Papageno, Don Giovanni, greven i Figaros bröllop, Guglielmo och Don Alfonso i Così fan tutte, Malatesta i Don Pasquale, Belcore i Kärleksdrycken, Silvio i Pajazzo, Tsar Peter i Zar und Zimmermann, Dandini i Askungen, Harlekin i Ariadne på Naxos, Marcel och Schaunard i La Bohème, Mercutio i Romeo och Julia, Ford i Falstaff, Ping i Turandot, Michonnet i Adriana Lecouvreur samt Den flygande holländaren och Scarpia i Tosca.

Han är medverkade  i uruppförandet av Mats Larsson Gothes Poet and Prophetess på Norrlandsoperan.

Han är  är även ofta anlitad som konsertsångare med en bred romans- och kyrkorepertoar.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Falstaff Ford  GöteborgsOperan 15.1.2006
Turandot Ping  GöteborgsOperan 8.4.2006
Thais Athanael GöteborgsOperan 17.4.2010
Den listiga lilla räven Skogvaktaren  Läckö slottsopera 13.7.2012
Elektra Orest NorrlandsOperan 14.8.2014
Beatrice di Tenda Filippo Visconti Estrad i Södertälje 12.10.2014

läs mer