Thomas Lander med bred konsertrepertoar – baryton

Thomas Lander med bred konsertrepertoar - baryton Thomas Lander med bred konsertrepertoar - baryton

Thomas Lander var redan under sin Utbildning vid Operahögskolan i Stockholm en av landets mest intressanta sångare.

Thomas Lander med bred konsertrepertoar – baryton

Efter examen lämnade Thomas Sverige för att sjunga huvudroller på bl a Mozarteum i Salzburg, Staatsoper i Hamburg, Staatsoper i Hannover och på Wiener Volksoper. 1999 kunde han ses i titelrollen i Mozarts Don Giovanni här på Läckö Slott. Thomas har även axlat stora roller bl a på Drottningholms Slottsteater, GöteborgsOperan, Opera på Skäret och på NorrlandsOperan med vilka han turnerade till Cape Town Opera i Sydafrika.

Thomas Lander är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Direkt efter studierna engagerades han av en rad utländska scener, däribland Staatsoper i Hamburg, Volksoper i Wien, Niedersächsische Staatsoper i Hannover, festivalen i Aix-en-Provence och operahusen i Lyon, Karlsruhe, München och Bremen.

Thomas Lander  är idag frilansande opera- och konsertsångare med Sverige som bas. Han har sjungit bland annat Malmöoperan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Göteborgsoperan och Norrlandsoperan, Läckö Slottsteater och Opera på Skäret.

Hans repertoar innefattar bland annat Papageno, Don Giovanni, greven i Figaros bröllop, Guglielmo och Don Alfonso i Così fan tutte, Malatesta i Don Pasquale, Belcore i Kärleksdrycken, Silvio i Pajazzo, Tsar Peter i Zar und Zimmermann, Dandini i Askungen, Harlekin i Ariadne på Naxos, Marcel och Schaunard i La Bohème, Mercutio i Romeo och Julia, Ford i Falstaff, Ping i Turandot, Michonnet i Adriana Lecouvreur samt Den flygande holländaren och Scarpia i Tosca.

Han medverkade  i uruppförandet av Mats Larsson Gothes Poet and Prophetess på Norrlandsoperan.

Thomas Lander  är även ofta anlitad som konsertsångare med en bred romans- och kyrkorepertoar.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
FalstaffFord GöteborgsOperan15.1.2006
TurandotPing GöteborgsOperan8.4.2006
ThaisAthanaelGöteborgsOperan17.4.2010
Den listiga lilla rävenSkogvaktaren Läckö slottsopera13.7.2012
ElektraOrestNorrlandsOperan14.8.2014
Beatrice di TendaFilippo ViscontiEstrad i Södertälje12.10.2014

läs mer