Tidigare okänd operaskatt tillgänglig för alla

Tidigare okänd operaskatt tillgänglig för alla
81 / 100

Vadstena-Akademien genomförde i augusti det nordiska operainitiativet Hela historien  tillsammans med Den andra operan och Confidencen – ett branschseminarium om en operaskatt och en offentlig konsert med syfte att sätta ljuset på operor komponerade av kvinnor ur historien. Nu är filmerna från Hela historiens konsert och seminarier tillgängliga på Den Andra Operans webbsida.

Tidigare okänd operaskatt tillgänglig för alla

Det känns fantastiskt kul få sprida denna kunskap till alla operaälskare runt om i Sverige och världen. Att stryka halva historien är att blunda med ett öga och lyssna med bara ett öra. Så slå upp ögonen, spetsa båda öronen och låt oss tillsammans möta hela bredden av den konstform vi älskar”, säger Bente Rolandsdotter, en av de konstnärliga ledarna för Den Andra Operan.

Hela historien ägde rum 26–29 augusti 2021 och är ett samarbete mellan Vadstena-Akademien, Den Andra Operan (DAO), Confidencen, Damkapellet och Åbo Akademi. Läs mer om Hela historien här 

Operaskatt

Hela historien var det första seminarium som genomförts i Sverige med ett program som uteslutande handlade om operaverk komponerade av kvinnor ur historien.

Seminariet gästades av bland andra Thomas Jul Kirkegaard-Larsen, doktor i musikvetenskap, musikforskaren Camilla Hambro samt Operabyråns Christina Larsson Malmberg.

Sångarna

I konserten hördes sångarna Tessan-Maria Lehmussaari, Berit Norbakken, Annastina Malm, Leif Aruhn-Solén, Wiktor Sundqvist, Helgi Reynisson och Staffan Liljas. Ciceron var Sophie Helsing.

Samarbetspartners Operaskatt

Hela historien är ett samarbete mellan Vadstena-Akademien, Den Andra Operan, Confidencen, Damkapellet och Åbo Akademi.

Hela historien dokumenterades med stöd av Statens Musikverk och genomfördes med stöd av Kulturrådet, Statens Musikverk, Region Stockholm, Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturkontakt, The Ambache Charitable foundation.

Läs mer