Trollflöjten – succé från GöteborgsOperan i P2

Magic Flute at GöteborgsOperan - synopsis

trollflojten

Trollflöjten – succé från GöteborgsOperan i P2

I kväll har jag lyssnat jag på direktutsändningen av Wolfgang Amadeus sista opera Trollflöjten. Det är en s.k. nyinstudering dvs det är en nyöversättning av Schikaneders libretto. Verket sjöngs som sig bör på svenska, eftersom det bygger på regissörens Rikard Bergqvists nyöversättning. Annars hyllar jag principen att verket skall sjungas på det språk som det är skrivet för, tyska.

 

Det sjöngs alldeles tydligt och utmärkt och kanske lite annorlunda än jag är van vid, men det låter överlag mycket bra. Speciellt bra tycker jag det låter om Mattias Zachariassen och Markus Schwartz. Mattias är en ny bekantskap för mig även om jag lyssnade på honom när han hoppade in för Weigel i Faust för ett tag sedan, men det är en sak att höra på en sångare som sjunger vid sidan av scenen och en som både sjunger och agerar.

Som vanligt försvarar damerna väl sin plats ingen nämnd ingen glömd, men kanske måste jag få uttrycka att Nattens drottnings aria lät lite annorlunda än vanligt, men det är absolut inte att betrakta som någon negativ kritik. Tvärtom.

Trollflöjten dirigerades av en för mig helt okänd dirigent, men det lät ganska bra och särskilt uppskattade jag att olika instrument tycktes komma till tals, vilket alltid känns bra.

Av döma av applåderna verkade premiärpubliken tycka att det är en bra uppsättning och själv tycker jag det känns bra att ha fått lyssna till uppsättningen, även om det säkert är min tionde uppsättning och snart skall jag se Trollflöjten på Den Kongelige Opera i Köpenhamn. Kanske kommer jag också att se den i augusti på Dalhalla Operafestival, nu när jag äntligen har inköpt ett ordentligt regnställ.

Tyvärr har jag ingen möjlighet att se föreställningen på ort och ställe eftersom alla biljetterna tycks vara slutsålda t o m innan Trollflöjten har haft premiär. Operaledningen har visserligen bestämt att sätta in två extraföreställningar under januari månad nästa år, men tyvärr passar inte datumen mig alls.

Enda smolken i glädjebägaren är att jag inte kan lyssna på operan igen, eftersom operahusen i Göteborg och Stockholm inte tillåter efterlyssning inom det s.k. trettiodagars arkivet. Det tycker jag är mycket dålig stil och det vore på sin plats med en skärpning. Tack på förhand!

Recensioner

Sofia Nyblom SvD

I rollerna:
Sarastro – Mats Almgren
Tamino – Mathias Zachariassen
Talaren – Mats Persson
Nattens drottning – Karolina Andersson
Pamina – Henriikka Gröndahl
Första damen – Mia Karlsson
Andra damen – Carolina Sandgren
Tredje damen – Katarina Giotas
Papageno – Markus Schwartz
Papagena – Eva-Lotta Ohlsson
Monostatos – Mattias Ermedahl
En präst – Ingemar Anderson
Två väktare – Ingemar Anderson och Peter Loguin
Tre andeväsen – Thérèse Andersson, Cecilia Wrangel och Sara Jangfeldt.

Göteborgsoperans kör och orkester.
Dirigent: Henrik Schaefer.
Regi: Rikard Bergqvist.

Related posts

One thought on “Trollflöjten – succé från GöteborgsOperan i P2

  1. Såg premiären på plats och kan bekräfta att det var en toppenföreställning. Tror tyvärr att du missade en del genom att inte kunna se scenografin. Färgsprakande.

    Första akten satt jag och irriterade mig lite på nytolkningen, men när vi nått fram till andra akten verkade hela publiken vara fullständigt uppslukad av föreställningen.

    Nattens drottnings aria var en höjdadre. Den var rent magisk! Så rätt att man fick rysningar. Däremot blev jag en aning besviken på Papageno ariorna som jag sett fram emot så mycket. Det var inget fel på sången och visst var det roande, men Papageno var väldigt annorlunda mot traditionen.

Kommentera