Turandot storslagen succé Malmö Opera 2024

Turandot
92 / 100

Turandot fick sin urpremiär 25 april 1926 på La Scala i Milano och Puccini dog i Bryssel 29 november 1924. Urpremiären under ledning av Arturo Toscanini, som la ner taktppinnen efter att Liu hade sjungit Signore Ascolta följd av att hon dödade sig själv med hjälp av en kniv som hon tog från en av vakterna. Verket fullbordades av Franco Alfano, efter skisser gjorda av Puccini. Turandot finns med två slut av Francco Alfano och  det s k Berio-slutet.

Turandot storslagen succé Malmö Opera 2024

Det blev en fantastisk fin operaupplevelse i lördags kväll när Puccinis sista ofullbordade opera Turandot fick sin premiär på Malmö Opera. Det var som sig bör helt utsålt även om det fanns ett fåtal stolar tomma.

Det var glädje och idel glada och förväntansfulla människor runtomkring den vackra foajén och alla serveringsbord var fyllda med människor. Om du inte hade beställt i förväg fick du inta förtäringen stående. Enligt reglerna behöver man beställa bord senast 48 timmar före föreställningen.

Det är en imponerande och mäktig upplevelse att uppleva denna Turandot och det kan jag lugnt konstatera efter att ha sett åtskilliga uuppsättningar under årens lopp. Det finns dock en sorts återhållen charrm i Jupithers version som jag tycker mycket om och som iag inte har sett tidigare.

Musikaliskt och vokalt domineras föreställningen av  Anne Derouard som gestaltar huvudrollen och Daniel Johansson som sjunger Calafs parti med all önskvärd tenorglans och Solen Mainguené som klarar Liu´s parti med den värme och glans som behövs för att gestaltningen skall bli trovärdig.

Bland återstående roller som sjöngs av herrar vill jag särskilt framhålla Mandarinen, Henning von Schulman och Pong somm sjöngs av tenoren Conny Thimander, men också övriga herrrar gjorde utmärkta insatser men två av dem nämligen Jonah Spungin ooch Mariano Buuccino upplevde jag för första gången och för min del behöver jag lyssna några gånger på nya röster.

På ett plan kan man kanske bedöma Turandot som en opera med mycket körsång och här imponerades jag mycket av Malmö Operakör och inte minst husets barnkör.

Scenografiskt och koreografiskt blev det också en fin upplevelse där alla visste preccis hur de skulle agera och här kan man tala om ordning och reda trots att många personer befanns på scenen.

Malmö Operaorkester ggjorde en utomordentlig fin insats under ledning av den australienske dirigenten Daniel Carter.

Det blev en mycket fin musikalisk, scenografiskt och vokal upplevelse som du inte skall missa!

UPPHOVSPERSONER

MUSIK Giacomo Puccini/ Franco Alfano
LIBRETTO Giuseppe Adami och Renato Simoni

KREATIVT TEAM

DIRIGENT Daniel Carter
ORIGINALREGI Sofia Adrian Jupither
REGI ÅTERUPPSÄTTNING Katarina Sörenson
SCENOGRAFI Erlend Birkeland
KOSTYM- & MASKDESIGN Maria Geber
RÖRELSEINSTRUKTION Katarina Sörenson
LJUSDESIGN Ellen Ruge

MEDVERKANDE

TURANDOT Anne Derouard
CALAF Daniel Johansson
LIÙ Solen Mainguené /Kine Sandtrø(21 feb, 6 och 13 apr)
TIMUR Mariano Buccino
PING Jonah Spungin
PANG Per Lindström
PONG Conny Thimander
MANDARIN Henning von Schulman
KEJSARE ALTOUM Stefan Dahlberg
KAMMARJUNGFRU Linnea Nordenback
KAMMARJUNGFRU Viktoria Karlsson
PRINSEN AV PERSIEN Ali Hussein

STATISTER

André M Gewessler
Vilmer Ericsson
Pëllumb Neziraj
Mustafa Javed
Henrik Andersson
Thomas Pålsson
Mattias Thernström Florin
Thomas Wiberg
Henrik Lindeberg
Mikael Tryman
Kristoffer Nilsson
Marcus Thernström Florin

FLER PÅ SCEN

Malmö Operakör
Malmö Opera barnkör
Malmö Operaorkester

LÄS MER