Ulrika Tenstam – mezzosopran

Ulrika Tenstam – mezzosopran

Ulrika Tenstam är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade vid Oslo sommer-opera som Ramiro ur La finta giardiniera. Hon sverigedebuterade 1989 som Clytemnestra i Glucks opera Ifigenia på Aulis på Drottningholms Slottsteater. Därefter följde engagemang vid Folkoperan bland annat som Rosina i Barberaren i Sevilla och titelrollen i Simson och Delila, som tillsammans med titelrollen i Orfeo på Medelhavsmuset belönades med Dagens Nyheters Kasperpris 1991. Därefter har Ulrika varit engagerad vid Kungliga Operan som Rosina i Barberaren i Sevilla, på Ystadsoperan som Modern i Shokolays Blodsbröllop, på Malmö Musikteater som Hermia i En midsommarnattsdröm och i titelrollen som Sköna Helena.

Vid GöteborgsOperan har hon gestaltat Orlofsky i Läderlappen, Suzuki i Madame Butterfly, Judith i Bartoks Riddar Blåskäggs borg, titelrollen i Carmen, Nicklausse i Hoffmanns äventyr, Lady Macbeth i Macbeth2 av J. Sandström, Melibea i Resan till Reims, Amneris i Aida, Gräfin Geschwitz i Lulu, Preziosilla i Ödets makt, Amman i Kvinnan utan skugga och Spåkvinnan i Arabella, Baba the Turk i Rucklarens väg och senast Mamman i Min mamma är en drake.

2000 var Ulrika engagerad vid Brysseloperan som Magdalena i Mästersångarna. Hon har även arbetat vid Sörmlands Musik och Teater i barnoperan Dollys beatuyshop och Herr Molière går igen. 2002 var hon altsolist i Mahlers Das Lied von der Erde i en dansuppsättning i Hong Kong (Hong Kong Dance Company) tillsammans med Kerstin Nerbe. 2003 gjorde hon Ulrica i Maskeradbalen med Folkoperan på Confidencen och våren 2007 medverkade hon i Mitt hjärta brister – en dansteateropera av Birgitta Egerbladh på Folkoperan, men också titelrollen i Zarah på samma scen och Frau von Luber i Silversjön också på Folkoperan. Dessutom har hon sjungit Kulturministern i Näsflöjten på Vadstena-Akademien.

Hon sjöng partiet som Zita i Gianni Schicchi (gäst), på Stora Gasklockan i Gävle i februari 2012 och har sedan genombrottet i rollen som Delila 1991, framträtt i många av mezzorepertoarens dramatiska roller – Carmen, Amneris, Amman (Die Frau ohne Schatten), Ulrica. Hon har, förutom i Sverige, framträtt vid Prags Nationalteater, Téatre de la Monnaie i Bryssel, Hong Kongs Danscompany, Murmansk, konserter i Japan och Frankrike.

Ulrika Tenstam är även en uppskattad romans- och konsertsångerska och har medverkat i radio, tv och på skiva, bl a i en BISinspelning av Mahlers åttonde symfoni och en cdling av Pergolesis Stabat Mäter med Barbara Hendricks och Drottningholms Barockensemble.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Hoffmanns äventyrNicklausFolkoperan8.11-1990
Simson och DelilaDelilaFolkoperan25.10-1991
Die Frau ohne SchattenAmmanGöteborgsOperan7.11-2004
Rucklarens vägBab the TurkGöteborgsOperan9.9-2010
SalomeHerodiasGöteborgsOperan10.9-2011
Gianni SchicchiZitaOperahögskolans elevuppspel16.2-2012
KappanMidinettOperahögskolans elevuppspel16.2-2012
MaskeradbalenUlrikaFolkoperan26.9-2012
La GiocondaLa CiecaOperafabriken3.7.2015
Die Tote StadtBrigittaWermland Opera27.2.2016

Länktips

Artist Management

 

 

Sammanställt av Mogens H AnderssonRelated posts

Kommentera