Mitridate – ett fullvuxet mästerverk Malmö Opera 2022

Mitridate - Et fuldvoksent mesterværk Design: Pia Carlsson
83 / 100

Mitridate Mozarts geniala ungdomsverk  är en unik blanding av modern  dans, visuell konst, ljusdesign, musik och dramatisk och virtuos sång

Mitridate – ett fullvuxet mästerverk Malmö Opera 2022

14 år

Mozart var en orädd tonåring på bara 14 år när han komponerade Mitridate. Det ungdomliga och ambitiösa verket, som ursprungligen hade inkorporerat balett, utstrålar ett tidigt blomstrande och extraordinärt kompositörsgeni. Mozarts Mithridates är baserad på en pjäs av dramatikern Jean Racine om kung Mithridates och hans två söner som alla är förälskade i samma prinsessa, Aspasia, mitt i en stor konflikt med Romarriket.

Konstnärligt team

Mitridate iscensätts av ett starkt konstnärligt team bestående av regissören Ralf Pleger, scenografen Alexander Polzin och koreografen Fernando Melo. Pleger är en av vår tids mest innovativa regissörer och filmskapare. Han arbetar ofta med gemensamma konstverk där olika konstformer samverkar och strävar alltid efter att skapa verk som inte liknar något tidigare. På samma sätt präglas Polzins scenografiska universum av en vilt växande fantasi med ett starkt uttryck. Fernando Melo koreograferar för danskompanier över hela världen och arbetar ofta med opera. Tillsammans har trion bland annat skapat en kritikerrosad produktion av Tristan och Isolde på La Monnaie i Bryssel.

Resa till Italien

Den mycket unge kompositören, Mozart, började sin första resa till Italien 1769, och han skrev sitt drama per musica i Milano, där han hade de medverkande sångarna till hands. Det var därför förväntat att han skräddarsydda delarna för dem, och han överöste även sina sångare med stjärnströssel. Kompositören skrev till sin far att “en aria måste anpassas till sångaren som en välgjord uppsättning kläder”. Det måste ha varit ganska överväldigande för en pojke på bara 14 att möta en primadonna eller en besvärlig tenor som specialiserat sig på ekvilibristiska tonhöjder. Mozart fick också gå igenom mödosamt arbete innan sångarna på den italienska teatern blev nöjda.

Skånes Dansteater

Mozarts verk kräver rytmisk vitalitet och med 19 fantastiska dansare från Skånes Dansteater får baletten i Mitridate nytt liv i form av högenergisk modern dans. Dirigenten Lars Ulrik Mortensen garanterar temperament och entusiasm i musiken när Concerto Copenhagen tolkar Mozarts toner i en historisk miljö på Gamle Scene.

Italiensk orkester

Orkesterbesättningen är en (nästan) trogen kopia av den italienska orkester som uruppförde Mozarts opera i Milano 1770. Det betyder att det finns ett utomordentligt antal violiner, väldigt få violor, bara två cello och hela fem kontrabasar – d.v.s. ett gips med mycket topp och mycket botten och inte särskilt mycket “i mitten”. Så här spelar man aldrig Mozart, och det är en av de mycket speciella sakerna med den här uppsättningen! Det kommer utan tvekan att ge ett något annat sound än vad man är van vid – förutom att Concerto Copenhagen förstås spelar på de gamla instrumenten från Mozarts tid (eller liknande exemplar).
Mitridate är en samproduktion med Den Kongelige Opera i Köpenhamn

KONSTNÄRLIGT TEAM

Regissör: Ralf Pleger
Dirigent: Lars Ulrik Mortensen
Scenograf og kostymdesign: Alexander Polzin
Koreograf: Fernando Melo
Ljusdesign: Olaf Freese

MEDVERKANDE

Mitridate: Stuart Jackson
Aspasia: Elísabet Einarsdóttir
Sifare: Emöke Baráth
Farnace: Morten Grove Frandsen
Ismene: Sarah Aristidou
Marzio: Sebastian Monti
Arbate: Kari Dahl Nielsen

LÄS MER