Aladdin Hornemans sagoopera hade sin första premiär år 1888 men av olika randiga och rutiga skäl blev det inte någon succé och här är fiasko ett utryck som ligger närmare sanningen och verkligheten. Nu här första veckan i maj ges C.F.E. Hornemans livsverk sagooperan Aladdin ut på CD och den bygger på föreställningen som gavs för 18 utsålda hus på Den Kongelige Opera 1902.Föreställningen har inte återkommit på någon scen sedan dess med enstaka undantag av ett konsertframförande 1978 och en uppsättning 1990 på Skjernoperan. I dag är det i huvudsak bara ouverturen från 1864 som spelas i danska koncertsalar
Aladdin Hornemans sagoopera på CD 2022
FOLKSAGA
Den ursprungliga historien om Aladdin är en folksaga från Mellanöstern. Den handlar om en lat och utfattig yngling vid namn Aladdin, i en kinesisk stad, som rekryteras av en trollkarl från Afrika (förklädd till brodern av Aladdins döde far) för att hämta en oljelampa från en magisk grotta fylld med fällor. Efter att trollkarlen försöker lura honom finner Aladdin sig själv fångad i grottan. Aladdin har dock kvar en magisk ring han fått av trollkarlen, och när han gnuggar sina händer i sorg gnuggar han ringen av misstag, och en ande dyker upp. Aladdin önskar sig ut ur grottan, och återvänder till sin mor.
Han har fortfarande kvar lampan, och när hans mor försöker rengöra den kommer en andra, mycket mäktigare, ande fram. Anden måste lyda personen som håller i lampan, och med hjälp av denna ande blir Aladdin rik och mäktig och gifter sig med prinsessan, sultanens dotter. Anden bygger ett fantastiskt palats till Aladdin, mycket vackrare än sultanens.
Trollkarlen återvänder dock och lyckas få tag i lampan genom att lura Aladdins fru, som inte känner till lampans värde, genom att utbyta ”nya lampor mot gamla”. Han beordrar anden att ta palatset och prinsessan till hans hem i Afrika. Aladdin har dock kvar den magiska ringen, och med hjälp av den svagare anden lyckas han åtminstone transportera sig till Afrika där han lyckas överlista trollkarlen och få tillbaka sin lampa.
PREMIÄR
Aladdin hade alltså premiär i samband med ett kungligt jubileum hösten 1888 och det var vad jag förstår ingen framgångsrik premiär och förberedelsearbetet lämnade mycket i övrigt att önska vilket nog var huvudorsaken och förklaringen till den bristande framgången..Den svenske tenoren Arvid Ödmann sjönghuvudrollen vidpremiären 1888.
DA CAPO RECORDS
Nu ger skivsällskapet Da Capo Records ut en studioinspelning omfattande tre cd:s med Danish National Symphony Orchestra och Danish National Concert Choir under ledning av den tidigare musikchefen på Den Kongelige Opera, Michael Schönwandt och med några välkända och skickliga solister från de skandinaviska länderna.
SOLISTER
Med den norske tenoren Bror Magnus Tödenäs, de danska sångarna basbarytonen Johan Reuter, sopranen Dénise Beck, mezzosopranen Hanne Fischer och basen Stephen Milling. Henning von Schulmann hör vi i partiet som Visiren och dessutom kan vi höra mezzosopranen Elisabeth Jansson
MUSIKALISK UPPLEVELSE
Det är en mycket fin och intressant musikalisk upplevelse, men kanske inte lika berörande som en repertoaropera av till exempel Puccinis Tosca från ungefär samma tidsperiod eller Verdis Aida.
Det sjöngs på danska naturligtvis och alldeles utmärkt och särskilt av solisterna i de ledande partierna och kören går från klarhet till klarhet och Michael Schönfeldt leder orkestern på ett alldeles utmärkt sätt kraftfullt och dynamiskt.
Det är en helt fantastiskt fin inspelning och särskilt gäller det CD-skiva tre, som består av akterna 3 och 4. Den innehåller allt vad man kan begära av en operainspelning såväl musikaliskt som av vokala insatser levererade av solister, ingen nämnd ingen glömd, och kör.
MEDVERKANDE
Aladdin: Bror Magnus Tödenäs
Gulnare: Dénise Beck
Noureddin: Johan Reuter
Sultanen: Stephen Milling
Visiren: Henning von Schulman
Morgiane: Hanne Fischer
Lampans ande: Steffen Bruun
Andens ring: Elisabeth Jansson
Första tärnan: Frederikke Kampmann
Andra tärnan: Sidsel Aja Eriksen
Förste älva: Klaudia Kidon
Andre älva: Rikke Lender
Budbäraren: Jakob Soelberg
DR Symfoniorkestret
DR Koncertkoret
Kormästare: Poul Emborg
Dirigerat av Michael Schönwandt
Nedan kan du också höra mer om operan och tillkomsten av inspelningen i två intervjufilmer med resp. sopranen Dénise Beck och dirigenten Michael Schønwandt.