Aladdin Hornemans sagoopera på CD 2022

aladdin
89 / 100

Aladdin Hornemans sagoopera  hade sin första premiär år 1888 men av olika randiga och rutiga skäl blev det inte någon succé och här är fiasko ett utryck som ligger närmare sanningen och verkligheten. Nu här första veckan i maj ges C.F.E. Hornemans livsverk sagooperan Aladdin ut på CD och den bygger på föreställningen som gavs för 18 utsålda hus på Den Kongelige Opera 1902.Föreställningen har inte återkommit på någon scen sedan dess med enstaka undantag av ett konsertframförande 1978 och en uppsättning 1990 på Skjernoperan. I dag är det i huvudsak bara ouverturen från 1864 som spelas i danska koncertsalar

Aladdin Hornemans sagoopera på CD 2022

FOLKSAGA

Den ursprungliga historien om Aladdin är en folksaga från Mellanöstern. Den handlar om en lat och utfattig yngling vid namn Aladdin, i en kinesisk stad, som rekryteras av en trollkarl från Afrika (förklädd till brodern av Aladdins döde far) för att hämta en oljelampa från en magisk grotta fylld med fällor. Efter att trollkarlen försöker lura honom finner Aladdin sig själv fångad i grottan. Aladdin har dock kvar en magisk ring han fått av trollkarlen, och när han gnuggar sina händer i sorg gnuggar han ringen av misstag, och en ande dyker upp. Aladdin önskar sig ut ur grottan, och återvänder till sin mor.

Han har fortfarande kvar lampan, och när hans mor försöker rengöra den kommer en andra, mycket mäktigare, ande fram. Anden måste lyda personen som håller i lampan, och med hjälp av denna ande blir Aladdin rik och mäktig och gifter sig med prinsessan, sultanens dotter. Anden bygger ett fantastiskt palats till Aladdin, mycket vackrare än sultanens.

Trollkarlen återvänder dock och lyckas få tag i lampan genom att lura Aladdins fru, som inte känner till lampans värde, genom att utbyta “nya lampor mot gamla”. Han beordrar anden att ta palatset och prinsessan till hans hem i Afrika. Aladdin har dock kvar den magiska ringen, och med hjälp av den svagare anden lyckas han åtminstone transportera sig till Afrika där han lyckas överlista trollkarlen och få tillbaka sin lampa.

PREMIÄR

Aladdin hade alltså premiär i samband med ett kungligt jubileum hösten 1888 och det var vad jag förstår ingen framgångsrik premiär och förberedelsearbetet lämnade mycket i övrigt att önska vilket nog var huvudorsaken och förklaringen till den bristande framgången..Den svenske tenoren Arvid Ödmann  sjönghuvudrollen vidpremiären 1888.

DA CAPO RECORDS

Nu ger skivsällskapet Da Capo Records ut en studioinspelning omfattande tre cd:s med Danish National Symphony Orchestra och Danish National Concert Choir under ledning av den tidigare musikchefen på Den Kongelige Opera, Michael Schönwandt och med några välkända och skickliga solister från de skandinaviska länderna.

SOLISTER

Med  den norske tenoren Bror Magnus Tödenäs, de  danska sångarna basbarytonen Johan Reuter, sopranen Dénise Beck, mezzosopranen Hanne Fischer och basen Stephen Milling. Henning von Schulmann hör vi i partiet som Visiren och dessutom kan vi höra mezzosopranen Elisabeth Jansson

MUSIKALISK UPPLEVELSE

Det är en mycket fin och intressant musikalisk upplevelse, men kanske inte lika berörande som en repertoaropera av till exempel  Puccinis Tosca från ungefär samma tidsperiod eller Verdis Aida.

Det sjöngs på danska naturligtvis och alldeles utmärkt  och särskilt av solisterna i de ledande partierna och kören går från klarhet till klarhet och Michael Schönfeldt leder orkestern på ett alldeles utmärkt sätt kraftfullt och dynamiskt.

Det är en helt fantastiskt fin inspelning och särskilt gäller det CD-skiva tre, som består av akterna 3 och 4. Den innehåller allt vad man kan begära av en operainspelning såväl musikaliskt som av vokala insatser levererade av solister, ingen nämnd ingen glömd, och kör.

MEDVERKANDE

Aladdin: Bror Magnus Tödenäs

Gulnare: Dénise Beck

Noureddin: Johan Reuter

Sultanen: Stephen Milling

Visiren: Henning von Schulman

Morgiane: Hanne Fischer

Lampans ande: Steffen Bruun

Andens ring: Elisabeth Jansson

Första tärnan: Frederikke Kampmann

Andra tärnan:  Sidsel Aja Eriksen

Förste älva: Klaudia Kidon

Andre älva: Rikke Lender

Budbäraren: Jakob Soelberg

DR Symfoniorkestret

DR Koncertkoret

Kormästare: Poul Emborg

Dirigerat av Michael Schönwandt

Aladdin Hornemans sagoopera på CD 2022 1

Nedan kan du också höra mer om operan och tillkomsten av inspelningen i två intervjufilmer med resp. sopranen Dénise Beck och dirigenten Michael Schønwandt.

LÄS MER