Ariadne på Naxos operabio lördag 12.3.2022

Ariadne på Naxos operabio 12.3

Ariadne på Naxos är en av Strauss mest omtyckta operor. Denna komiska enaktare har ett libretto av Hugo von Hofmannsthal, som även skrev texten till Rosenkavaljeren. 12 mars ser du operan live på bio i Sverige. Lise Davidsens kritikerhyllade tolkning av titelrollen Ariadne kan upplevas för första gången på Met. Librettot bygger delvis på den gamla antika myten om Ariadne.

Ariadne på Naxos operabio lördag 12.3.2022

Ariadne-myten berättar hur prins Theseus ger sig av till Kreta för att döda minotauren, och får hjälp av prinsessan Ariadne. Paret blir kära, men på resan till Aten stannar de till på ön Naxos, där Theseus passar på att smita iväg ensam. Ariadne beklagar sitt öde, men får snart fullt upp med både Harlekin, Hermes och Bacchus.

Den enastående ensemblen har också mezzosopranen Isabel Leonard som kompositör för operan-i-operan kring vilken handlingen kretsar. Sopran Brenda Rae gör den livliga Zerbinetta och tenoren Brandon Jovanovich är Ariadnes älskare. Marek Janowski dirigerar.

OM FÖRESTÄLLNINGEN

SPELTID Cirka 2 timmar och 50 minuter inkl. en paus
LIVESÄNDS 12 MARS KL. 19:00
METROPOLITAN, NEW YORK
MEDVERKANDE
DIRIGENT:Marek Janowski

I ROLLERNA

Lise Davidsen (Ariadne), Isabel Leonard (kompositören), Brenda Rae (Zerbinetta), Brandon Jovanovich (Bacchus)

SVENSK TEXT!

RECENSIONSCITAT

“Sopranen Lise Davidsen … fyllde den mäktiga Metropolitan Opera på ett sätt som få sångare kan … Genom att släppa lös översvämningar i hela hennes sortiment, från glänsande solljus höga toner till grubblande djup, erbjöd Davidsen en nästan övernaturlig vändning i en roll ur grekisk legend. De strålande, skimrande, aldrig så lätt metalliska övertonerna som gloria hennes röst gör att hon låter fascinerande kraftfull och visceral. Du känner det som nästan fysisk närvaro – trycker mot bröstet, höjer hårstråna på baksidan av nacken.

– The New York Times

Läs mer

Operalogg