Askungen – operettstuk på Ystad Teater 2 juli

Askungen på Ystad-Teater
89 / 100

Askungen har på grund av pandemin skjutits upp i flera år, men i fredags var det så äntligen dags för premiär som planerat på Ystad Teater, men recensenten såg andra föreställningen och med undantag av måndag och torsdag kan föreställningen upplevas till nästa söndag vissa dagar med två föreställningar.

Askungen – operettstuk på Ystad Teater 2 juli

“Askungen”, föreställningen presenteras som en sagooperett för vuxna! En operettfars där de mest ikoniska av alla sagoprinsessor, Askungen, i centrum. Runt henne kretsar styvsystrar, prinsar, féer och skor i glas. Och vad händer när både Belle, Törnrosa och Snövit också dyker upp på balen?

Det har ju blivit ett antal upplevda föreställningar av Askungen under årens lopp, men då har det handlat om opera-originalet av Rossini men i föreställningen här är det med ett nyskrivet libretto av Rickard Söderberg och med musik av för mig nästan helt okända kompositörer. Kanske inte med min favoritmusik men utmärkt framfört under ledning av Jonas Samuelsson husdirigent hos Kammaropera Syd.

Askungen - operettstuk på Ystad Teater 2 juli 1

Huvuddelen av ensemblen Foto: Andreas Paulsson

I ensemblen medverkar ett trettiotal personer varav mer än ett tjugotal sångare med såväl unga som äldre välkända operasångare och en och annan med musikal-inriktning.

Ett utmärkt ensemblespel är ett genomgående kännetecken för föreställningen, men det är naturligtvis inte möjligt att nämna alla medverkandes insatser oavsett hur bra de var i sina partier.

Det är utan tvekan sångarnas insatser som gör detta till en succéföreställning, kompletterad med dansmöss och figurer som Kapten Krok och bläckfiskhäxan Ursula från “Lilla sjöjungfrun” gestaltade av Alexander Grove respektive Hans  Kristian Durán,

Bland de manliga insatserna noterar jag  tenoren Martin Vanberg som gör en utmärkt insats som tronarvinge och prins Charming, och Rickard Söderberg som styvmodern, Tor Lind gör  en fin vokal insats precis som Lars Arvidsson, men bästa manliga insatsen går till basbarytonen Anton Ljungqvist som ger partiet som Dandini all heder av sin insats.

Askungen - operettstuk på Ystad Teater 2 juli 2

Lars Arvidson, Carolina Sandgren, och överst från vänster Susanne Resmark och Maria Streijffert Foto: Andreas Paulsson

Som vanligt är det damerna som imponerar mest både ensamma och i olika gruppkonstellationer. De bästa gruppinsatserna görs av föreställningens feer dvs  Karolina Andersson, Elisbeth Einarsdottir och Klara Ek. Susanne Resmark och Maria Streijffert som här tillhör personalen.

Askungen - operettstuk på Ystad Teater 2 juli 3

Elisabeth Einarsdottir, Klara Ek och Karolina Andersson som féerna Foto: Andreas Paulsson

Utmärkta insatser levereras av Caroline Sandgren tillsammans med sin personlige tränaren gestaltad av Mathias Lissmyr. I familjen imponeras jag mest av Barbarella sladdsystern som gestaltas av yrvädret Elinor Fryklund, men också huvudpersonen Nina Pressing, som Askungen gör en utmärkt insats.

Det var en del saker i föreställningen som jag inte riktigt gillade men smaken är ju som baken bekant delad, och som helhet var det en utmärkt helhetsupplevelse serverad på Ystad Teater som jag med glädje gärna rekommenderar vidare.

Laine Quist, Lotte Ohrlander, Elinor Fryklund och Nina Pressing. Foto: Andreas Paulsson

TEAM
Regi: Melker Sörensen
Dirigent: Jonas Samuelsson
Libretto: Rickard Söderberg
Kostym: Linda Ernemar
Kostymass: Nelly Persson
Ljus: Sara Andersson
Mask: Hans Kristian Durán
Sminkass: Molly Hallbäck
Arrangemang: Nils-Petter Ankarblom & Johan Hugosson
Fotograf: Andreas Paulsson
Regiassistent: Jakob Bobbi Lindahl
Inspicient: Susanne Sandqvist

MEDVERKANDE
Karolina Andersson
Lars Arvidson
Johan Bogren
Hans Kristian Durán
Caspar Engdahl
Elisabet Einarsdottir
Klara Ek
Elinor Fryklund
Alexander Grove
Vivianne Holmberg
Tor Lind
Mathias Lissmyr
Anton Ljungqvist
Leila Ljung
Lisa Löfqvist
Lotte Ohlander
Andreas Paulsson
Matilda Paulsson
Kajsa Petersson
Nina Pressing
Laine Quist
Susanne Resmark
Carolina Sandgren
Maria Streijffert
Rickard Söderberg
Martin Vanberg
Jacob Wallenberg

LÄS MER