Cornelia Beskow – Birgit Nilsson-stipendiat 2022

cornelia beskow
85 / 100

2022 års Birgit Nilsson-stipendium tilldelas den svenska lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow. Stipendiesumman – 200.000 kr – överlämnas den 12 augusti i samband med en konsert i Birgits ”egen” Västra Karups kyrka inom ramen för Birgit Nilsson-dagarna i augusti.

Cornelia Beskow – Birgit Nilsson-stipendiat 2022

Cornelia: ”Birgit Nilsson var inte bara min största idol inom sång, hon har också inspirerat mig med sin humor och sin visdom. Hon sa t ex: ’Uppnå något du alltid har drömt om, och du kommer att uppleva något du aldrig kunnat drömma om. Det är så jag känner när jag får hennes stora stipendium!’ ”

AKTUELL I JENUFA PÅ DEN NORSKE OPERA
Cornelia Beskow har under våren varit aktuell med titelrollen i Janáčeks Jenufa på Den Norske Opera i Oslo. 2017 vann hon fyra priser i Lauritz Melchior International Singing Competition och gjorde 2020 debut på Wiener Staatsoper som Elsa i Wagners Lohengrin.

OM BIRGIT NILSSON
Att inspirera framtida generationers musikaliska utövare låg Birgit Nilsson särskilt varmt om hjärtat. Arvet efter en av världens främsta operasångare lever idag vidare med stipendium till unga sångare, mästarklasser för sångstuderande och Birgit Nilsson Prize. Själva prisutdelningen äger i år rum i oktober vid en ceremoni i Stockholm.

Birgit Nilsson (1918–2005) var en av 1900-talets främsta operasångare. Hennes fantastiska röst och suveräna scennärvaro hyllades av såväl kritiker som publik. Hon vann internationellt erkännande som den ledande dramatiska sopranen i världen.

Birgit Nilsson-stipendiet skapades till minne av Birgits första sångpedagog, Ragnar Blennow, och delades första gången ut 1969.

BIRGIT NILSSON DAGARNA
Birgit Nilsson-dagarna den 8-13 augusti sker i år för femte året i rad i operasångerskans hemtrakter. Förutom Cornelia Beskows konsert i Västra Karups kyrka anordnas mästarklasser som leds av hovsångerskan Hillevi Martinpelto, recitals samt en stor utomhuskonsert med Helsingborgs Symfoniorkester, gästsolister och en kör med 100 sångare, allt under ledning av dirigenten Evan Rogister.

BIRGIT NILSSON PRIZE
Birgit Nilsson Prize delas 2022 ut för femte gången. Senaste pristagaren var den svenska sopranen Nina Stemme (2018)
Den 17 maj – på Birgits födelsedag – presenterar Birgit Nilsson Prize 2022 års pristagare på Birgit Nilsson Museum.
Samma dag ger sopranen Sofie Asplund (2013 år Birgit Nilsson-stipendiat) tillsammans med cellisten Andreas Brantelid och Musica Vitae en födelsedagskonsert i Birgit Nilsson-salen i nyinvigda kulturhuset Ravinen vid Norrvikens trädgårdar i Båstad.
Dagen därpå är det dags för sopranen Johanna Wallroth –  fjolårets Birgit-stipendiat och nästa Klassiska artisten i P2 – att tillsammans med pianisten Magnus Svensson framträda med en hyllningskonsert i Birgit Nilsson-salen.

CENTRUM FÖR ARRANGEMANGEN
Centrum för arrangemangen – inklusive tillkännagivandet av Birgit Nilsson Prize – är från och med i år Birgit Nilsson Museum. Den 28 juni öppnar museet för säsongen med ”Birgit Nilsson – drömmen, passionen och arvet”.

Cornelia Beskow Intervju medium – YouTube

LÄS MER