DAO:s Argenore återuppstår konsertant – 28-29-9

argenore
88 / 100

Den Andra Operan:s Argenore fick sin svenska premiär på Confidencen i september 2021. Månaden efter kunde man uppleva föreställningen digitalt. Trodde du att Argenore föll död ner för sista gången i fjol?

DAO:s Argenore återuppstår konsertant – 28-29-9

“Den Andra Operans största triumf hittills”, som DN beskrev vår uppsättning av Argenore, får nytt liv i Malmö och Köpenhamn i september. Under två unika kvällar återupptäcker vi Vilhelmina von Bayreuths (1709-58) virtuosa och expressiva musik. Handlingen i “Argenore” kan ses som en uppgörelse med tonsättarinnans egna dramatiska liv som dotter till Fredrik Vilhelm I av Preussen, “Soldatkungen”, och med kulten kring envåldshärskare. Ett tema som än idag känns alltför aktuellt.

MALMÖ OCH KÖPENHAMN I SEPTEMBER

Höjdpunkter ur denna unika opera i en konsertant version med sceniska inslag spelas den 28 september kl. 19.00 på Palladium i Malmö. Biljetter.
29 september kl. 19.30 i Koncertkirken i Köpenhamn. Biljetter.

MEDVERKANDE

Musikalisk ledare: Peter Spissky
Orkester: Camerata Öresund
Regiöga: Ditte Hammar
Sångsolister: Maria Sanner, Josefine Andersson, Martin Vanberg, Elin Skorup och Hanna Fritzson

TACK

Stort tack till våra möjliggörare! Kulturrådet, Statens Kunstfond, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Aage og Johanne Louis-Hansens fond, Musik i Syd och Clara Lachmanns stiftelse.

BO BRINGBORNS MINNESPRIS 2022

Slutligen vill vi med glädje och stolthet berätta att Den Andra Operans grundare tilldelats Bo Bringborns minnespris för individuell skaparkraft 2022.

För att genom seminarier, konserter, föreställningar och debatt söka omstöpa och omforma vårt operaliv. Med vitaliserande och modiga insatser sätter Den Andra Operan – genom Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar – ljuset på stor operakonst som undanhållits scenen, konserten och publiken.

OM DEN ANDRA OPERAN

Den Andra Operan grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. DAO går mot strömmen och spelar enbart operaverk tonsatta av kvinnor och med tyngdpunkten på kvinnliga konstnärliga team. Förutom att förbättra representationen av skapande kvinnor gör denna inriktning även att Den Andra Operans produktioner ger plats åt berättelser och uttryck som vanligtvis inte framförs på dagens operascener. Ännu väntar många skatter på att bli framförda och operahistorien på att bli hel.

DAO:s Argenore återuppstår konsertant - 28-29-9 1

Hanna, Bente, Ditte. Grundare av Den Andra Operan.

LÄS MER