Dvořáks Rusalka – Opera på Österbybruk 13-16 juli

Rusalka på Österbbruk
89 / 100

Opera på Österbybruk – Roslagens sommaropera spelar i år Antonin Dvoraks romantiska sagoopera ”Rusalka” om sjöjungfrun som ger bort sin röst för att bli människa. Regissör är Malmöbaserade Jennifer Macpherson och som vanligt deltar några av landets främsta stjärnskott på operahimlen. Det hela ackompanjeras av Österbybruks operaorkester under ledning av Niklas Tamm. Det finns många sommaroperor i Sverige numera och det tillkommer ständigt nya, men de allra flesta spelar barockopera, nutida musik eller kända verk av Mozart och Puccini.

Dvořáks Rusalka – Opera på Österbybruk 13-16 juli

 Det är nog faktiskt inte många sommaroperor som skulle klara av att sätta upp en romantisk tungviktare som Rusalka, säger Opera på Österbybruks konstnärliga ledare Niklas Tamm, men tack vare Iain Farringtons geniala arrangemang för 14 musiker och den speciella akustiken i Österbybruks historiska industribyggnad Ånghammaren kommer publiken i Österbybruk att få uppleva en romantisk operaorkester som fullt ut matchar årets fantastiska sångare.

Operan Rusalka är i Sverige mest känd för Rusalkas sång till månen, men i centrala och östra Europa tillhör den standardrepertoaren. Ett skäl till att Rusalka spelas sällan i Sverige är nog att svenska sångare är ovana att sjunga på tjeckiska, men i Österbybruk bjuds publiken på en svensk nyöversättning av Niklas Tamm som studerat dirigering i Tjeckien och talar tjeckiska.

Titelrollen tolkas av den dramatiska sopranen Susanna Reuter, som förra året mycket framgångsrikt gjorde Carmen i Österbybruk. I övriga roller märks bland annat Joel Kyhle, Synne Vinje, Emelie Thoor och John Haque. Man framför även en version speciellt för barn där utgångspunkten är H C Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. En sagoberättare hjälper till att göra handlingen mer lättillgänglig för barn

Att göra en föreställning för barn är något helt självklart för oss, det har vi faktiskt gjort varje år som vi spelat opera i Österbybruk, säger Niklas Tamm.

Sista föreställningen är i praktiken slutsåld, men till premiären 13 juli och till 15 juli finns det ännu möjlighet att få tag i en biljett.

MER OM RUSALKA
Den tjeckiska tonsättaren Antonín Dvořák komponerade operan ”Rusalka” sent i sitt liv och lär själv ha ansett att det var hans bästa verk, något som vi i Österbybruk inte tänker säga emot eftersom vi tycker att den här musiken är helt underbar. Här finns gripande vackra arior, som Rusalkas berömda sång till månen, fartfyllda ensembler och mäktiga orkesterpartier. Handlingen bygger på den populära sagan om sjöjungfrun som måste ge upp sin röst för att bli människa och som bland annat finns återberättad av HC Andersen Friedrich de la Motte Fouqué.

Förra sommaren blev Österbybruks gamla industribyggnad Ånghammaren den perfekta skådeplatsen för Bizets odödliga drama Carmen. I år ser vi fram emot att förvandla samma plats till en sagosjö där sjöjungfrun Rusalka i månskenet längtar efter sin mänskliga prins. Föreställnings längd beräknas till c:a 2 timmar och 40 minuter inklusive paus och blir den självklara höjdpunkten på sommarens utflykt till vackra Österbybruks  vackra herrgårdsmiljö.

UPPHOVSPERSONER
Musik: Antonín Dvořák
Libretto: Jaroslav Kvapil
Svensk text: Niklas Tamm
Orkesterbearbetning: Iain Farrington
Speltid: c:a 2 timmar 40 minuter inklusive paus

MEDVERKANDE
Rusalka (sjöjungfrun) – Susanna Reuter
Prinsen – John Haque
Den främmande furstinnan – Synne Vinje
Vodnik (vattenanden)- Joel Kyhle
Ježibaba (häxan) – Emelie Thoor
Pigan – Alexandra Linde
Jägmästaren – Mårten Wåhlström

KONSTNÄRLIGT TEAM
Regi/scenografi: Jennifer Macpherson
Kostym: Gabriella Wetter-Burman
Ljus: Martin Lögdström
Dirigent: Niklas Tamm
Österbybruks Operaorkester

OPERA FÖR BARN – LILLA SJÖJUNGFRUN
Opera på Österbybruk erbjuder ännu en gång en operaföreställning speciellt för den yngre publiken. Antonin Dvoraks romantiska opera om sjöjungfrun ”Rusalka” har kombinerats med H C Andersens klassiska saga om den lilla sjöjungfrun till en föreställning i ett barnanpassat format. Sagan om sjöjungfrun berättaras av vår regissör Jennifer Macphersson och sagans karaktärer får liv på scenen genom Dvoraks ljuvliga musik.
MEDVERKANDE
Jennifer Macphersson regissör och sagoberättare
Susanna Reuter – sjöjungfrun
John Haque – prinsen
Synne Vinje – prinsessan
Emelie Thoor – häxan
Niklas Tamm – dirigent
Musiker ur Österbybruks operaorkester
Kostym – Gabriella Wetter-Burman
Ljus – Martin Lögdström
INFORMATION OCH BILJETTER
Föreställningen ges 15 juli, 12:15 i Ånghammaren, Långgatan 1 Österbybruk.
Insläpp från 12:00
Rekommenderad ålder c:a 6-10 år och uppåt

Fri entré, föranmälan sker till [email protected].

Opera på Österbybruk i samarbete med Ung Fritid, Östhammars kommun.

LÄS MER