En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan 29.4

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm, 2023. Rodrigo Sosa Dal Pozzo, Robert Fux, Elin Rombo samt Kungliga Operans kör. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks

En Midsommarnattsdröm, är skogen både vacker och farlig i Benjamin Brittens opera. I den här skogen kan allt hända! Hovsångerskan Elin Rombo som älvdrottningen Titania, Rodrigo Sosa Dal Pozzo som Oberon och Robert Fux som kaosskaparen Puck leder publiken in i en snårig skog av relationer och maktkamp. Premiär för operaversionen av Shakespeares klassiker En midsommarnattsdröm i Tobias Theorells regi på Kungliga Operans stora scen den 29 april kl 19.00

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan 29.4

För första gången på 60 år sätts Benjamin Brittens opera upp i Sverige och det är en queer tolkning av Shakespeares drama som publiken får se på scenen.  Berättelsen osar av erotik och förbjudna känslor, ett tema som passade den homosexuelle Britten bra, säger regissör Tobias Theorell:

Jag tycker att det finns en dunkel sida hos Britten. Det återkommer i alla hans verk. Jag har ju tidigare regisserat Peter Grimes, och på Folkoperan har vi nyligen gjort The turn of the screw. Det är som att Britten inte vågar ta steget fullt ut, men det finns där. Det är inte så tydligt. Det är smygande.

I Tobias Theorells uppsättning förstärks det könsöverskridande genom Magdalena Åbergs kostymer och samspelet mellan sopranen Elin Rombo och countertenoren Rodrigo Sosa Dal Pozzo i rollerna som Titania och Oberon. Som Puck ser vi Robert Fux, som iklädd kortbyxor skapar kaos i både människors och gudars världar, illustrerat av scenografen Lars-Åke Thessman.

Lars-Åke Thessman kan bara beskrivas som teaterkunglighet med över tio uppsättningar på Kungliga Operan på sin meritlista, och otaliga andra för opera- och teatersällskap över hela Europa under en lång och lysande karriär. Vi är otroligt lyckligt lottade som får ta del av hans konstnärskap, säger operachef Michael Cavanagh.

MEDVERKANDE

OBERON: Rodrigo Sosa Dal Pozzo

TITANIA: Elin Rombo

PUCK: Robert Fux

BOTTEN: Peter Kajlinger

KVIST:Johan Rydh

SNUGG: Thorvald Bergström

MAGER: Jan Sörberg

SNUT: Mikael Stenbaek

FLÖJT: Michael Axelsson

THESEUS: Kristian Flor

HIPPOLYTA: Katarina Leoson

HERMIA: Johanna Rudström

HELENA: Vivianne Holmberg

LYSANDER: Jihan Shin

DEMETRIUS: David Risberg

SPINDELVÄV: Anna Danielsson

SENAPSKORN: Therese Badman Stenius

ÄRTBLOMMA: Hanna Wåhlin

MAL: Katarina Böhm

KONSTNÄRLIGT TEAM

DIRIGENT: Simon Crawford Phillips

Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

MUSIK: Benjamin Britten

TEXT: Benjamin Britten och Peter Pears, efter William Shakespeare

REGI: Tobias Theorell

SCENOGRAFI: Lars-Åke Thessman

KOSTYM: Magdalena Åberg

LJUS: Torben Lendorph

KOREOGRAFI: Joakim Stephenson

En midsommarnattsdröm spelas på Kungliga Operan 29 april till 25 maj. Framförs på engelska med svensk text på textmaskin.

LÄS MER

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner