Fallet Makropulos en fantastisk upplevelse 2023

Fallet Makropulos Fallet Makropulos Agneta Eichenholz och Bengt-Ola Morgny Fotograf: Emalisa Paul
86 / 100

Fallet Makropulos var egentligen tänkt att ges tidigare, men på grund av pandemin Covid-19 beslöt Malmö Opera att ge föreställningen vid ett annat tillfälle. Nu var det alltså äntligen dags att ge föreställningen med premiär den1 april.

Fallet Makropulos en fantastisk upplevelse 2023

Fallet Makropulos. I går var det premiär på Janaceks opera alltid aktuella, Fallet Makropulos, Véc Makropulos även känd som Testamentet på Malmö Opera.

På ett sätt var det också premiär för min del eller åtminstone nypremiär eftersom det blev mitt andra operabesök sedan jag blev sjuk våren 2020 och detta följdes av ett slut på mina operabesök beroende på pandemiska orsaker och skäl.

Det kändes mycket trevligt att för en gångs skull få klä upp sig lite extra fin inför aftonens premiär på Malmö Opera. Denna premiärkväll var tidigare resväg till Malmö Opera helt förändrade, men det gick ju lika bra att ta 7:an till Triangeln och sedan ta den korta promenaden till Malmö Opera.

Denna kväll var det ovanligt mycket människor i rörelse mot Malmö Opera, men de flesta gick förbi teatern förmodligen på väg mot andra nöjen i centrala Malmö.

Jag tycker mycket om Janaceks musik och har sett olika uppsättningar både på Malmö Opera, GöteborgsOperan och ENO i London.

Till exempel såg vi The Makropulos Affair på English National Opera sommaren 2004 om jag inte minns fel. Däremot minns jag att min fru inte var särskilt imponerad av föreställningen och därför avstod hon från att göra mig sällskap i går kväll.

Det är en mycket speciell upplevelse att uppleva just Fallet Makropulos som jag tycker mycket om även om jag inte förstår tjeckiska!

Musiken är mycket speciell men det går utmärkt att följa den även om den kräver ett annat engagemang och intresse eller uttryckt på ett annat sätt – ett aktivt lyssnande.

I mitt cd-ställ har jag en samlings-cd med Wiener Philharmoniker dirigerat av Sir Charles Mackeras som väl anses vara den dirigent som lyckades göra Janaceks musik känt utanför Böhmen och Tjeckoslovakien.

Det är en samling som jag ofta lyssnar på, men det är kanske inte Véc Makropulos som jag mest lyssnar på utan här handlar det From the House of Dead.

På ett sätt kan man kanske påstå att operan handlar om drömmen om ett evigt liv eller kanske jakten på ett recept som garanterar evigt liv.

I vilket fall som helst är det en mycket stark upplevelse att se verket i en scenisk version där det konstnärliga teamet har tänkt och lyckats få fram en fullträff!

Det är ett genomarbetat ensemblespel av bästa märke och det känns inte rättvist att framhålla den ene framför den andre, men visst imponerar Agneta Eichenholz med sin vokala utstrålning och gestaltning genom sitt liv – 337 år!

Om du inte har möjlighet att uppleva verket direkt på Malmö Opera så finns det möjligheter att lyssna på Fallet Makropulos både i Sveriges Radio P2 lördag den 29 april kl 19 och DR P2 den 6 maj kl 19.20 Du kan också se föreställningen streamad vid ett par tillfällen senast onsdagen den 26 april. Tänk dock på att biljett måste köpas senast kl 12 samma dag.

UPPHOVSPERSONER

Musik och libretto: Leos Janacek efter en pjäs av Karel Capek

ARRANGEMANG

Jiri Zahrádka

KONSTNÄRLIGT TEAM

Dirigent: Patrik Ringborg

REGISSÖR

Elisabeth Linton

SCENOGRAFI

Julia Hansen

KOSTYM & MASKDESIGN

Anja Vang Kragh

LJUSDESIGN

Ulrik Gad

MEDVERKANDE

Emilia Marty: Agneta Eichenholz

Albert Gregor: Magnus Vigilius

Jaroslav Prus: Rodion Pogossov

Kolenaty: Lars Arvidson

Vitek: Thomas Volle

Krista: Hanna Husahr

Hauk- Sendorf: Bengt-Ola Morgny

Janek Prus: Mathias Hedegaard

En påkläderska: Katarina Lundborg

En scenarbetare: Thomas Hildebrandt

STATISTER

Henrik Andersson, Torsten Andersson, Thomas Wiberg, Mea Sethson, Belén Palm Torres, Caroline Almkvist

BARN

Smilla Dellgran Fejgin, Thia Skogmar, Hugo Hybinette Ermedahl, Algot Olsson

MALMÖ OPERAORKESTER

LÄS MER