Hovsångerskan Birgit Nordin är död 1934-2022

Hovsångerskan Birgit Nordin är död 1934-2022 Birgit Nordin vid inspelningen av Trollflöjten 1974. Foto Kungliga Operan

Hovsångerskan Birgit Nordin har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var verksam vid Kungliga Operan under en stor del av sin mångåriga karriär.

Hovsångerskan Birgit Nordin är död 1934-2022

Hon föddes i Sangis i Norrbotten och kom till Stockholm då hon antagits som elev vid Kungliga Musikhögskolan. Efter avslutade studier blev hon direkt engagerad vid Kungliga Operan, där hon blev trogen medlem av den fasta ensemblen.

Hon debuterade som Oscar i Verdis maskeradbalen i regi av Göran Gentele. Internationellt blev hon känd som Nattens Drottning i Ingmar Bergmans film av Mozarts opera Trollflöjten 1974. Andra uppmärksammade roller var Adina i Kärleksdrycken, Jenny i Staden Mahagonnys Fall och som Auru i Per Nörgårds opera Gilgamesh.

Hon medverkade i ett flertal tv-produktioner, bl a i Alban Bergs opera Lulu. Nordin var även en mycket eftertraktad solist i flera av de europeiska välrenommerade opera- och konserthusen.

»Birgit Nordin var en mycket omtyckt och respekterad kollega och förebild för oss nyanställda solister. Hennes tekniskt briljanta koloratursopran och sceniska hängivenhet gjorde Birgit till en stark scenpersonlighet«, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén.

Läs mer

Operalogg