Katja Kabanova 1921 synopsis

Katja Kabanova 1921 synopsis Fotograf: Mats Bäcker Tomas Lind (Boris), Ingela Brimberg (Katja)

Katja Kabanova. Janáček hyste hela livet en förkärlek för rysk kultur, vilket också kom till uttryck i hans val av underlag för sina operor. Hans böjelse för den ryska litteraturen avgjorde redan i ungdomen hans konstnärliga smak.

Han påverkades av verk av Tolstoj, Gogol, Dostojevskij, Turgenjev och Tjechov, vilket visar sig i hans operor med ”ryska ” teman, och de inspirerade även till talrika instrumentalverk.

Janáček betraktade sig som ett slags panslavisk nationalist, möjligen som motpol till den orientering mot Tyskland som präglade borgerligheten i Brno. Han talade utmärkt ryska, gav sina barn ryska namn, företog flera resor till tsarriken och grundade i Brno även en ”rysk cirkel” som var verksam fram till slutet av första världskriget.

Ostrovskijs pjäs hade han lärt känna redan 1902. 1918 föreslog chefen för teatern i Brno tre olika pjäser för Janáček som tänkbara ämnen för en opera, och han gick så långt att han satte upp Ostrovskijs Oväder 1919 för att övertyga Janáček om dess kvaliteter. Att handlingen hade paralleller till Janáčeks eget liv bidrog också till hans val. Just då var han nämligen förälskad i Kamila Stösslová som var gift med en köpman och som han använder som modell för Káťa.

Därför koncentrerade han också operan på den kvinnliga huvudpersonen på bekostnad av pjäsens samhällskritiska inslag. Fram till andra världskriget uppfördes operan nästan enbart i Tjeckoslovakien men har sedan fått en fast plats på den internationella repertoaren som ett av Janáčeks främsta verk.

Just då var han nämligen förälskad i Kamila Stösslová som var gift med en köpman och som han använder som modell för Káťa. Därför koncentrerade han också operan på den kvinnliga huvudpersonen på bekostnad av pjäsens samhällskritiska inslag. Fram till andra världskriget uppfördes operan nästan enbart i Tjeckoslovakien men har sedan fått en fast plats på den internationella repertoaren som ett av Janáčeks främsta verk.

Katja Kabanova 1921 synopsis

GÖTEBORGSOPERAN

Akt I

Kudrjas står och beundrar utsikten över Volga då köpmannen Dikoj och hans brorson Boris råkar i gräl. Dikoj går in till sig och Boris berättar för Kudrjas hur olycklig han är för att han måste hålla sig väl med farbrodern, annars får han inte ut sitt fädernearv. Tichon kommer från kyrkan med sin mor Kabanita, sin hustru Kata och Varvara, som har vuxit upp i huset.

Kabnita förebrår Tichon och säger att han inte älskar henne längre sedan han har gift sig. Kata känner sig förtryckt av sin svärmor och längtar tillbaka till barndomen, som hon skildrar för Varvara. Till slut erkänner hon också att hennes sinnesstämning beror på att hon har förälskat sig i en annan man, Boris. För att komma ifrån sitt dilemma ber hon Tichon att få följa med på hans resa till Kazan, men han vägrar och befaller henne att lyda sin svärmor medan han är borta.

Akt II

Svärmodern grälar på kata för att hon inte visat sig tillräckligt ledsen då hennes man reste. När hon har gått sin väg ger Varvara Kata nyckeln till trädgårdsstugan så att hon kan träffa Boris, men svärmodern kommer tillbaka och Kata stoppar nyckeln i fickan. Kabanita får besök av den berusade Dikoj som får stanna över natten.

På kvällen väntar Kudrjas på Varvara, och kort därpå kommer också Boris. Kudrjas varnar honom för att förälska sig i en gift kvinna, men när Varvara kommer skyndar de bort tillsammans och Boris tar kärleksfullt emot Kata, som plågas av ont samvete. även de försvinner i mörkret för att tala om sin kärlek, och efter en stund kallar Kudrjas tillbaka de älskande. De båda paren skiljs åt.

Akt III

Två veckor senare berättar Varvara för Boris att Kata är nära vansinnets gräns sedan Tichon kommit hem igen. Ett våldsamt oväder rasar, och medan Kudrjas förklarar det som elektriska urladdningar tolkar Kata det som tecken från himlen och bekänner för sin man, sin svärmor och Dikoj att hon har varit tillsammans med Boris alla nätter medan Tichon var bortrest. Efter denna bekännelse flyr hon ut i stormen.

Kudrjas och Varvara beslutar att skapa en gemensam tillvaro i Moskva. Kata dras till floden, men hon vill först ta avsked av Boris. När hon får höra att farbrodern har befallt Boris att fara till Sibirien dränker hon sig. En av Kudrjas vänner ser henne kasta sig i vattnet och ropar på hjälp, men först då Tichon ser Kata ligga död på stranden tar han mod till sig och ger modern skulden för Katas död.

Katja Kabanova 1921 synopsis

Fotograf: Mats Bäcker
Tomas Lind (Boris), Ingela Brimberg (Katja)

 DEN JYSKE OPERA

EN LILLE BY I RUSLAND VED FLODEN VOLGA
1. AKT

Scene 1

Vanja, skolelæreren, beundrer Volga. Glasja, en af Kabanichas venner, finder ham latterlig.
Købmanden Dikoj er fortvivlet over sin nevø og myndling, Boris.
Boris forklarer Vanja, at han er hemmeligt forelsket i Katja, Tichons hustru.

Kabanicha overøser sin søn og svigerdatter, Tichon og Katja, med bebrejdelser. Varvara, Kabanichas plejedatter, hader at se Tichon mislykkes i at forsvare Katja.

Scene 2

Katja drømmer, at hun kan flyve og mindes sin lykkelige barndom. Hun drømmer om at være sammen med en anden mand. Tichon tager på forretningsrejse. Katja bønfalder ham om ikke at forlade hende og beder ham få hende til at sværge ikke at se efter andre mænd. Kabanicha beordrer Tichon til at give Katja strenge formaninger før sin afrejse.

2. AKT

Scene 1

Kabanicha kritiserer Katja for ikke at græde offentligt over Tichons fravær. Varvara har stjålet Kabanichas nøgle til havelågen og planlægger at møde sin kæreste Vanja den aften. Varvara giver Katja nøglen, så hun kan møde Boris i hemmelighed. Katja overgiver sig til skæbnen.
Dikoj, som er beruset, kommer for at mødes med Kabanicha.

Scene 2

Vanja venter udenfor haven, da Boris, efter Varvaras anvisning,uventet ankommer.

Katja dukker op, og Boris erklærer hende sin kærlighed. De går en tur ved floden alene.
Varvara forklarer Vanja, at alle 4 elskende er i fred for Kabanicha.
Vanja kalder de elskende hjem.

 

3. AKT

Scene 1

10 dage senere.
Vanja, Dikoj og vennen Kuligin har søgt ly for et uvejr. Dikoj tror, at lynene er en straf fra Gud til trods for Vanjas videnskabelige forklaringer på fænomenet.

Varvara fortæller Boris, at Tichon er kommet tilbage, og at Katja er opfyldt af skyld.

Katja indrømmer offentligt, at hun har haft en affære med Boris og løber ud i uvejret.

Scene 2

Varvara og Vanja bestemmer sig for at forlade landsbyen for at begynde et nyt liv i Moskva.
Katja er vanvittigt desperat efter at møde Boris. Han afslører, at Dikoj vil sende ham væk. Han tager af sted uden Katja.

Katja drukner sig i Volga.

Tichon prøver at hjælpe Katja, men stoppes af Kabanicha. Han giver sin mor skylden for Katjas selvmord.
Kabanicha takker dem, der har overværet episoden, for deres venlige deltagelse.

Katja Kabanova gästspel på Gamle Scene 2013

Katja Kabanova at Danish National Opera – synopsis

UPPHOVSPERSONER

Musik: Leos Janácek
Text: Leos Janácek efter V Cervinkas översättning av Ostrovskijs drama Oväder

Premiär

Uruppförande: Brno 23 november 1921. Svensk premiär: Stockholm, Operan 23 oktober 1976.

Roller och rösttyper

Roll Rösttyp
Boris Grigorjevic tenor
Feklusa mezzosopran
Kabanicha mezzosopran
Glasa mezzosopran
Katerina sopran
Kuligin baryton
Marfa Ignatevna Kabanová sopran
Savel Prokofjevic Dikoj bas
Tichon Ivanyc Kabanov tenor
Vána Kudrjás tenor
Varvara mezzosopran
Zena alt

Mer att läsa

Operalogg