Lucia di Lammermoor 1835 synopsis

Lucia di Lammermoor 1835 synopsis Lucia di Lammermoor premiär på Göteborgsoperan

Lucia di Lammermoor. Sir Walter Scotts romaner var populära förlagor för 1800-talets operalibrettister. Scott kunde i sina berättelser erbjuda inte bara den historiska bakgrund som i de romantiska operorna avlöste den tidigare förkärleken för antikt och mytologiskt stoff, utan också en spännande handling fylld av äventyr och livskonflikter. Hans roman Bruden från Lammermoor (1819) tonsattes mellan 1827 och 1834 inte mindre än sex gånger.

Lucia di Lammermoor 1835 synopsis

MALMÖ OPERA

AKT 1

Ägorna kring Ravenswoods slott

Normanno, jägmästare hos Enrico Ashton ( Lucias bror ), beordrar sina män att ta reda på identiteten på den främling som setts vid slottet varje morgon kring gryningen.

Medan jägarna ger sig av, anländer Enrico med Raimondo, kaplan på slottet. Enrico vill stärka sin position genom att få sin syster att gå med på ett politiskt fördelaktigt giftermål.

Lucia vägrar emellertid att acceptera ett sådant gifte. När Raimondo diplomatiskt föreslår att moderns nyliga död kanske kan förklara Lucias tvekan, berättar Normanno en motsatt historia: Lucia älskar en annan – Edgardo, Lord av Ravenswood, och Enricos svurne fiende. När de återvändande jägarna bekräftar Normannos misstankar, svär Enrico att krossa detta förhållande.

Vid brunnen i parken vid Ravenswoods slott

Lucia, tillsammans med sin följeslagare Alisa, väntar otåligt på Edgardos ankomst. Medan Lucia ser ner i brunnen, minns hon hur på samma plats en släkting till henne hade stuckits till döds av sin älskare och att hennes kropp förblivit begravd i brunnens vatten.

Hon berättar för Alisa att hon nyligen sett flickans ande komma från den ödesdigra brunnen. Alisa tolkar detta som ett omen och uppmanar Lucia att glömma Edgardo. Lucia tror emellertid att Edgardos kärlek skall ge henne evig lycka.

Edgardo anländer och berättar att han omedlbart måste avresa till Frankrike, men sägar att, innan han reser, ska han be Enrico om hennes hand. Av rädsla för broderns reaktion, övertalar Lucia Edgardo att hemlighålla deras kärlek.

Edgardo förklarar att han en gång svor evig hämnd mot Lucias familj, som hade varit ansvarig för hans faders död. Endast kärleken är det som nu förmår honom att avstå från fullfölja sina planer. De utbyter högtidligt kärlekstecken innan Edgardo ger sig av.

Enricos våning i Ravenswoods slott

Månader har gått. Under denna tid har Normanno stoppat alla Edgardos brev till Lucia, medan Enrico har planerat sin systers bröllop med Lord Arturo Bucklaw. Normanno visar Enrico ett förfalskat dokument som falskeligen anklagar Edgardo för otrohet så att Lucia kommer att gå med på att gifta sig med Arturo.

Lucia kommer in. När Enrico frågar varför hon är så nedstämd på sin bröllopsdag, förebrår Lucia sin bror för hans brist på mänsklighet.

När Lucia påminner honom om att hon är lovad till en annan , visar Enrico fram det förfalskade brevet. Genom att återuppväcka minnet av Lucias mor lyckas Raimondo att få Lucia att gå med på att gifta sig med Arturo, och han lovar att hennes offer ska belönas i himlen.

Den stora salen på Ravenswoods slott

En jublande kör hälsar Arturo.Enrico försöker förbereda Arturo på Lucia sinnesstämning genom att antyda att hon fortfarande sörjer sin moders död. Lucia anländer,synbarligen skärrad, i sällskap med Alisa och Raimondo.

Omedveten om vad som sker, skriver hon under kontraktet. Ett plötsligt oväsen föregår Edgardos ankomst. Han har kommit för att kräva sin brud.

Enrico,Arturo och Edgardo drar sina svärd, men Raimondo går emellan och visar Edgardo bröllopskontraktet. När Lucia tillstår att hon har undertecknat dokumentet, tar Edgardo tillbaka det delade myntet, förbannar Lucia och sitt grymma öde.

AKT 11

Ett rum i ruintornet på Wolf´s Crag

Enrico har kommi för att träffa Edgardo och utmana honom på duell; Edgardo accepterar genast. De ’är båda ivriga att hämnas sina familjeäror och båda väntar på soluppgången då de ska mötas bland gravarna vid Ravenswood.

Den stora salen på Ravenswood

Medan bröllopsfestligheterna håller på, gör Raimondo entré och beordrar att de ska upphöra. Han avslöjar för de chockade gästerna att Lucia, som blivit galen, mördat Arturo. Lucia kommer med kläderna i oordning. Hon har blivit vansinnig och tror sig äntligen vara förenad med Edgardo.

En stund ser hon anden från brunnen, som kommer för att skilja dem åt, men denna illusion blir till altaret där hon och Edgardo ska gifta sig.

Enrico störtar in, och kräver att få besked om mordet. Lucia, som tror att hennes bror är Edgardo, rusar fram till honom. Hon ber om förlåtelse för att hon gick med på att gifta sig med Arturo och förutspår att hon snart skall be för honom i himlen. Döende, bärs Lucia iväg. Raimondo anklagar Normanno som den ansvarige för tragedin.

Gravplatsen på Ravenswood

Medan Edgardo förbereder sig på duellen, uttrycker han sin längtan att dö, eftersom han inte kan leva utan Lucia. Snart, tror han, ska han göra sina förfäder sällskap i dessa gravar. Nyheter anländer att Lucia ligger för döden.

Plötsligt ringer dödsklockan och med Raimondos ankomst bekräftas Lucias död. Edgardo uttrycker förhoppningen att han och Lucia, skilda åt på jorden, kan förenas för alltid i himlen. Inför en häpen skara sörjande, sticker han ner sig själv och dör.

GÖTEBORGSOPERAN

AKT 1: AVSKEDET

Scen 1, Slottet Ravenswood

Enrico Ashtons familjeförmögenhet är hotad. Bara hans syster Lucia kan rädda situationen genom att ingå ett fördelaktigt äktenskap. Normanno avslöjar att Lucia älskar Edgardo di Ravenswood. Men släkten Ravenswood har blivit bortdrivna av familjen Ashton och deras gods ägs nu av Enrico.

Edgardo bor i en slottsruin i utkanten av egendomen och har setts vid hemliga möten med Lucia. Enrico svär att han ska sätta stopp för deras kärleksaffär och förgöra sin ärkefiende.

Scen 2

Tillsammans med sin sällskapsdam Alisa, väntar Lucia på Edgardo. Hon manar fram bilden av en fontän där en svartsjuk Ravenswood en gång dödade sin älskade.

Lucia har nyligen sett den mördade unga kvinnans vålnad, vilket Alisa tolkar som ett dåligt omen för kärleksaffären med Edgardo. Men Lucia avfärdar sin väninnas varning.

Edgardo anländer och berättar för Lucia att han snart måste bege sig till Frankrike, där han ska försöka forma en allians i kampen i kampen för Skottlands sak. Innan han reser vill han sluta fred med Enrico och anhålla om Lucias hand.

Detta skrämmer Lucia, som vill att deras kärlek ska fortsätta vara hemlig. Trots att Edgardo avskyr a Enrico, som dödat hans far och stulit hans arv, är han beredd att avstå hämnden för att kunna förenas med Lucia. De båda försäkrar varandra sin kärlek.

AKT 11: ÄKTENSKAPSKONTRAKTET

Scen 1 Enricos rum på slottet Lammermoor

Enrico väntar nervöst på bröllopet som han hastigt arrangerat mellan Lucia och lord Arturo Bucklaw, men är orolig för att Lucia ska vägra. Normanno har emellertid en plan: han har beslagtagit Edgardos brev och förfalskat ett av dem så att det ser ut som att Edgardo varit otrogen mot Lucia.

När Enrico visar henne brevet blir hon utom sig av förtvivlan. Välkomstsorl hörs i fjärran: det är Arturo som anländer för att gifta sig med Lucia.

Raimondo berättar för Lucia att hennes brev till Edgardo beslagtagits, men han har lyckats få ett av dem säkert levererat. Att Edgardo tycks ha underlåtit att svara, ser han som ett bevis på dennes otrohet. Han tvingar Lucia att göra som Enrico vill och gifta sig med Arturo.

Scen 2, Stora salen i slottet Lammermoor.

Bröllopsgästerna har samlats för att välkomna lord Arturo Bucklaw. Enrico säger till honom att inte bekymra sig över Lucias sorgsna uppsyn. Eftersom hon fortfarande sörjer sin mor. Lucia kommer in och tvingas underteckna äktenskapskontraktet.

Helt oväntat anländer Edgardo. Enrico och Arturo utmanar honom och kräver att han ska ge sig iväg, men Edgardo hävdar sin rätt att vara närvarande. När Raimondo visar honom et undertecknade äktenskapskontraktet fördömer han Lucia.

AKT III

Scen 1, En tornruin

Det rasar en våldsam storm. Enrico konfronterar Edgardo, och plågar honom med att Lucia nu ligger i brudsäng med sin nyblivne make. De utmanar varandra på duell i gryningen på Ravenswoods kyrkogård.

Scen 2, stora salen i slottet Lammermoor

Bröllopsfesten avbryts abrupt av Raimondo, som berättar att Lucia mördat Arturo. När Lucia kommer in är hon uppenbart vansinnig. Hon spelar upp en fantasi om ett bröllop med Edgardo, tills hon fysiskt och känslomässigt utmattad kollapsar. Enrico uppfylls av samvetskval. Raimondo far ut mot Normanno och beskyller honom för att vara skuld till blodsutgjutelsen.

Scen 3, Ravenswoods kyrkogård

Bland sina anfäders gravar väntar Edgardo på Cnrico. Då han tror att Lucia varit honom otrogen reflekterar han över tomheten i sitt liv och om hur döden skulle vara en välkommen befrielse. Folk från Lammermoor berättar för honom att Lucia ligger för döden och att hon kallar på honom. Men innan han hinner bege sig till henne, kommer Raimondo med nyheten att hon är död. Edgardos enda önskan är att förena sig med henne i döden, och han tar sitt liv.

Lucia di Lammermoor synopsis

Lucia di Lammermoor på GO – synopsis

OPERA PÅ SKÄRET

AKT 1

I Parken

Efter ett kort kärleksmöte med Lucia blir Edgardo sedd av Normanno och hans folk. Enrico som hatar Edgardo blir oerhört upprörd när Normanno berättar vem han sett. De söker igenom parken men Edgardo är borta. Normanno antyder också att det är Lucia som träffat Edgardo i parken.

På andra sidan huset

Lucia väntar på att Edgardo skall komma. Lucia berättar för sin tjännarinna Alisa den grymma historien om anden i källan. Historien om den kvinna som blev dödad och dränkt i källan av en förfader till Edgardo. Alisa varnar Lucia för hennes kärlek till Edgardo. Den kanske slutar lika illa som för anden i källan.

Edgardo dyker upp och bedyrar sin kärlek till Lucia. Han berättar att han skall iväg till Frankrike på uppdrag av drottningen. Lucia tycker inte om att bli lämnad och Övergiven men Edgardo friar de byter ringar och lovar varandra trohet.

Hos Ashtons

Enrico och Normanno har kokat ihop en falsk berättelse om att Edgardo har en annan kvinna. Dessutom har de sett till att Lucias och Edgardos kärleksbrev en annan Kvinna, uessuiom nar ae seti iiii att Lucias ocn Logaraos K.df leKbL^i ev Arturo, som är både rik och inflytelserik. Han försöker övertala Lucia att skriva på äktenskapskontraktet.

Trots Enricos hotfulla övertalningsförsök faller inte Lucia till föga. Hon berättar om sitt trohetlöfte till Edgardo, Då plockar Enrico fram det falska brevet som visar på Edgardos otrohet En grym lögn som får Lucia att vackla. Enrico förklarar att endast ett äktenskap med Arturo kan rädda familjen från vanära och fattigdom.

Raimondo, som fått i uppdrag att lista ut varför Lucia inta fått några brev från Edgardo, kommer och talar om för Lucia att allt hopp är ute. Han övertygar henne om att det äktenskap Enrico kräver av henne är det allra bästa för alla parter Han ger henne Guds välsignelse för det offer hon gör.

Förlovningsfest hos familjen Ashton! Mot sin vilja skriver Lucia på kontraktet strax innan Edgardo dyker upp. Han tror att hon svikit honom och ger henne ringen och trohetslöftet tillbaka. Lucia är helt förkrossad!

AKT 2

Vid Wolferag

Edgardo sitter ensam i sitt torn under det att stormen tjuter utanför I mörkret smyger Enrico in med draget vapen, I stället för att direkt döda sin fiende talar han om hur mycket han hatar Edgardo och att han vill döda honom i en duell. Man bestämmer att träffas i den Ravenwoodska parken vid Edgardos förfäders gravplats.

I slottet

Vid brölloppsfesten kommer Raimondo med det fruktansvärda budskapet om hur allt brustit för Lucia då hon skulle i brudsäng med Arturo. Hon har dödat honom och mist förståndet.

Bröllopsgästerna får uppleva hur hon blodig och vansinnig spelar upp den bröllopsscen hon önskat sig. Giftermålet med Edgardo. Hon går ut ur huset och sjunker helt utmattad ned vid källan. Raimondo stannar vid hennes livlösa kropp.

Vid graven

Vid Ravenwoods grav känner Edgardo att livet inte är värt att leva utan Lucia. När Vid Ravenwoods grav känner Edgardo att livet inte ar vart att levd uLdi i uucid. i Mdi dolken i sitt bröst och döende tar han sig fram till Lucia och dör vid hennes sida.

Lucia di Lammermoor Opera på Skäret 2012

Lucia di Lammermoor – succé på Opera på Skäret

UPPHOVSPERSONER

Musik: Gaetano Donizetti Text: Salvatore Cammarano efter Walter Scotts roman ” The bride of Lammermoor”

Libretto

Läs mer

Operalogg