Operaskola för nybörjare – del II

Foto: Charlotte Strömvall

Operaskola för nybörjare – del II En manual i konsten att njuta av opera eller liten operaskola för nybörjare

Min väg in i operans värld

Min egen väg in i operans värld gick genom en känd film som hette ”How the West Was Won” och det var en av de första filmerna i det s.k TODD AO dvs stereoljud runt om och en jättebild, som jag såg i början på 1960-talet, och den innehöll mycket vacker instrumental musik fylld av stråkar och andra klassiska musikinstrument. Tillbaka till frågan hur du gör och då vill jag gärna berätta hur jag gjorde. Efter att ha sett flera storfilmer började jag att lyssna på skivor med kända symfonier av till en början med Beethoven, Mozart men senare fortsatte jag med verk av Mahler, Tjajkovskij, Dvorak och Smetana m fl. Det ena ledde till det andra och snart var jag en trogen gäst på tisdagskonserterna, som då spelades på Stadsteatern, numera Malmö Opera.

Mitt första operabesök

Mitt första operabesök gjorde jag 1962 och under några månader såg Giuseppe Verdis ”Rigoletto” ett tiotal gånger. Anledningen till detta var att jag vid den tiden var sjöman på S/S Nordic som gick i huvudsak på ryska, polska och östtyska hamnar. Varje gång vi anlände till en hamn blev vi inbjudna av något slags turistorganisation som ordnade besök på olika kulturaktiviteter och i Leningrad och Wismar blev det alltid ett operabesök och det hade jag ju inget emot.

Mitt förslag till dig

Jag föreslår att du börjar med att lyssna på utdrag ur kända operaverk. Du kan för en relativt billig penning köpa en cd-skiva av märket Naxos med utdrag från till exempel ”Carmen”, ”La Bohème”, ”La Traviata” med flera. Om du tycker att det blir för dyrt att köpa cd-skivor så kan du gratis låna cd- och dvd skivor på de flesta stadsbiblioteken.
Ett annat populärt sätt är att använda sig av Spotify, men om du inte gillar reklamavbrotten så kostar det kanske en hundralapp i månaden för ett abonnemang. När du, så att säga lyssnat in dig på operamusik enligt mina anvisningar blir det småningom dags för ett operabesök. Här kan du tänka på att det alls inte är nödvändigt att detta första operabesök blir på ett av de stora operahusen i Göteborg, Malmö eller Stockholm. När du är redo för ett första besök kan du välja till exempel från min länklista som du hittar här.

Vad skall du börja med?

Här är min och Björn Ekbloms tjugo i topplista. Den bygger på att nybörjaren skall få både lättlyssnad musik och en bra story:
• Aida
• Askungen
• Barberaren i Sevilla
• Carmen
• Don Giovanni,
• Don Pasquale
• Eugene Onegin
• Figaros bröllop
• Kärleksdrycken
• La Bohème
• La Traviata
• Lucia di Lammermoor
• Madama Butterfly
• Manon Lescaut
• Otello
• Pärlfiskarna
• Rigoletto
• Romeo och Julia (Charles Gounod)
• Tosca
• Trollflöjten

Läs mer