Sångarnas seger i Lucia di Lammermoor 2022

sångarnas seger
76 / 100

Lucia di Lamermoor upplevdes av Björn Ekblom vid gårdagens föreställning från Metropolitan Opera direkt på Folkets Hus och Parkers digitala biograf Folkan i Lidköping. Här är hans intryck eftersom redaktören var upptagen med annat.

Sångarnas seger i Lucia di Lammermoor 2022

Normalt sett är jag ganska kluven till ”regieteather” där klåfingriga regissörer prompt måste skruva in historiska operor i moderna miljöer. Ändå tog jag till mig den uppsättning av Gaetano Donizettis Lucia di Lammermoor som sändes från Metropolitan i lördags 21 maj. Det gick att förflytta 1500-talets släktfejder till 2000-talets gängkriminella uppgörelser.

Men det som fick mig riktigt på fall var den fantastiska sångarfesten som det bjöds på. Nadine Sierra i titelrollen behärskade sin kraftfulla och tonstabila sopran såväl i den svåra rollens höga tessitura, som i de hissnande koloraturerna och de briljanta höjdtonerna. Hon är dessutom en skådespelare av rang och ett perfekt val för rollen.

Hennes kokainsnortande hallick till broder Enrico Ashton kreerades lika övertygande av den polske barytonen Artur Rucinski. Lucias älskare och Enricos dödsfiende Edgardo fick gestalt av den mexikanske tenoren Javier Camarena.I hans fall kom kanske inte skådespeleriet riktigt upp i samma höga klass som hans sånginsats.

Christian van Horn, som med kort varsel fått hoppa in i rollen som pastorn Raimondo gjorde också en habil insats och hans basbaryton nådde samma höga klass som övriga aktörers.

På dirigentpulten fanns denna gång Riccardo Frizza och han fick publiken direkt i stämning för dramat genom de ödesmättade tonerna i uvertyren. Något som Donizetti aldrig fick uppleva var, att vansinnesscenen ackompanjerades av glasharmonikans överjordiska klanger, men här fick vi höra det, precis som han själv tänkt sig det.

Scenografin var stor och man utnyttjade vridscenen och projektioner på ett fantastiskt bra sätt. Ett verkligt genidrag var, att man i svartvit film visade den sinnesförvirrade Lucias förvridna verklighetsuppfattning efter mordet på sin make.

Sammantaget en stark föreställning, där sången och musiken verkligen tog hem full poäng och gjorde denna uppsättning till publik seger.

TEAM

Regissör: Simon Stone
Scenografi: Lizzie Clachan
Kostymdesigner: Alice Babidge, Blanca Anón
Ljusdesigner: James Farncombe
Projektion designer: Luke Halls
Koreografi: Sara Erde
Dirigent: Riccardo Frizza

MEDVERKANDE

Lucia: Nadine Sierra
Edgardo: Javier Camarena
Enrico: Artur Rucinski
Raimondo: Christian Van Horn
Normanno: Alok Kumar
Alisa: Deborah Nansteel
Arturo: Eric Ferring

Harpa Solo: Mariko Anraku
Flöjt Solo: Seth Morris

LÄS MER