För ungefär fem år sedan upplevde jag Philip Glass s k porträttopera Satyagraha direkt från Metropolitan Opera i New York fast på Spegeln i Malmö.I mina tankar från den upplevelsen skrev jag att det var ett verk utan musik, men att jag gillade själva föreställningen tack vare utmärkta vokalinsatser både av solister och körinsatserna. Dessutom uppskattade jag ensemblen Skills ensemblen.
Satyagraha cirkusopera på Folkoperan 2016
Vid gårdagens premiär på Folkoperan så upplevde jag det musikaliska framförandet på ett helt annat och mycket mer positivt sätt. Det var varken för långt eller för långsamt utan tvärtom tyckte jag att det musikaliska gick hand i hand med den sceniska upplevelsen!
Det är egentligen ingen opera om Gandhi utan det handlar mer om hans väg mot vad som senare kom att forma hans gärning och att tillämpa Satyagraha eller sanningens väg. Ytterst handlar det om hans tid i Sydafrika där han organiserade motståndet mot det brittiska styret och deras behandling av den indiska befolkningen i Sydafrika. Utgångspunkten är ett antal versrader eller en episod från Bhagavad-Gita som har anpassats till modern tid via olika frihetskämpar Tolstoy, Tagore och King.
Cirkus Cirkör
På Folkoperan hade man valt att samarbeta med Cirkus Cirkör och för regin svarade deras konstnärlige ledare Tilde Björfors. Kombinationen cirkus och opera fungerade i stort sett alldeles utmärkt även om jag inte alltid hängde med eller förstod vad de skulle illustrera, vilket ju är en viktig förutsättning för att kunna ta till sig upplevelsen fullt ut. Särskilt med tanke på att sångarna sjöng på sanskrit och det tillhör ju inte ett språk som var och en behärskar och där fyller Cirkus Cirkör en viktig uppgift genom att göra skeendet begripligt. Det blev dock en hisnande cirkusupplevelse och det går ju inte att komma från att det var imponerande prestationer rakt över!
Satyagraha – en tråd
Scenografiskt var det också en utmärkt upplevelse där scen och balkongsidorna utnyttjades till fullo, men så var det också Dan Potra, känd från bl a Folkoperans uppsättning av Hoffmanns äventyr som svarade för det scenografiska.
Precis som när jag såg föreställningen första gången imponerades jag av körens insatser. Det lät mycket bra och de deltog aktivt till att bygga upp föreställningens höjdpunkter också sceniskt och alltså inte bara med sina röster!
Leif Aruhn-Solén
Vokalt blev det till en fantastiskt fin upplevelse och här utmärkte sig särskilt tenoren Leif Aruhn – Solén, i huvudrollen som Gandhi, och då inte minst med tanke att han är på scen praktiskt taget hela föreställningen! Till detta kommer ett sceniskt agerande som inte lämnar något i övrigt att önska och med en helt fantastisk entréscen, som jag dock inte tänker beskriva utan det sparar jag till din egen upplevelse.
Även övriga sångare svarade för utmärkta insatser och här vill jag framförallt framhålla barytonisten Anton Eriksson som går från klarhet till klarhet. Karolina Blixt var tyvärr indisponerad men andra lagets Kasturba/Mrs Alexander, Els Mondelaers var en ny intressant upplevelse!
Satyagraha – en ensemblebild
Satyagraha i Folkoperans version blev till en formidabel operaupplevelse med cirkuskonst, musik, röster, scenisk gestaltning och en imponerade scenografisk videodesign som pricken över i:eet. En av mina allra bästa operaupplevelser på Folkoperan och en upplevelse som du inte skall missa!
Om föreställningen
Premiär: 14.9.2016
Upphovspersoner
Musik: Philip Glass|Sångtext: Constance de Jong (anpassad från Bhagavad Gita)|Libretto: Constance de Jong|Orkesterarrangemang: Anders Högstedt|Dramaturg: Magnus Lindman|
Kreativt team
Regi & scenografi: Tilde Björfors
Scenografi & kostym: Dan Potra/bitr. Fridjon Rafnsson
Videoscenografi: Visual Relief
Stickscenografi: Aino Ihanainen
Ljusdesign: Patrik Bogårdh
Mask & peruk: Therésia Frisk
Koreograf: Cecilia Roos
Dramaturg: Magnus Lindman
Indolog & sanskritcoach: Mats Lindberg
Musikalisk ledning: Matthew WoodÅ
Medverkande
Gandhi: Leif Aruhn – Solén
Sonja Schlesin: Lisa Carlioth
Sarojini Naidu: Hanna Fritzon
Kasturba/Mrs Alexander: Els Mondelaers
Kallenbach/Arunja: Anton Eriksson
Parsi Rustomji/Krishna: Lars Arvidson
Cirkusartister
Magnus Björu, Aino Ihanainen, Oscar Karlsson, Sarah Lett, Alexander Weibel Weibel
Folkoperans kör
Michael Axelsson, Arash Azarbad, John Kinell, Sofia Niklasson, Maria Sanner, Elin Skorup, Carl Walin, Margaretha Westerlind
Läs mer
- Bo Löfvendahl i SvD
- Per Feltzin i Kulturnytt
- Helena Lundberg i nt.se
- Ella Petersson i SVT Kulturnytt
- Hanna Höglund i Expressen
- Carlhåkan Larsén i OPUS
- Lotta Altner i Kulturmagazinet Kulturbloggen
- Claes Wahlin i Aftonbladet
- Gunilla Edström
I Enköpingsposten - Om Philip Glass
- Folkoperan