Siegfried 1876 synopsis

Siegfried synopsis Siegfried at Royal Danish Opera Operaen - synopsis

Siegfried Librettot till Nibelungens ring skrev Wagner i slutet av 1840- och början av 1850-talet. Musiken till Siegfried tillkom 1857-1869. 1857 avbröt Wagner komponerandet (mitt i akt II, där hjälten Siegfried har lagt sig under ett träd för att lyssna på trädens sus och fåglarnas sång) för att koncentrera sig på Tristan och Isolde. Först 1869 återupptog han arbetet med Siegfried som uruppfördes i Bayreuth den 16 augusti 1876 under ledning av Hans Richter.

Siegfried 1876 synopsis

DEN KONGELIGE OPERA

Bakgrunden

För mer än fyrtio år sedan smidde Alberich en ring, som ger oändlig makt. överguden Wotan stal ringen från honom, men tvingades själv lämna den till jätten Fafner som betalning för byggandet av borgen Valhalla. Fafner förvandlade sig till en drake och har sedan dess vaktat över ringen, men både Wotan och Alberich arbetar på att tillbaka den.

Wotan kan inte stjäla tillbaka ringen, därför att det vill bryta mot hans egna lagar. Därför uppfostrade han barnen Siegmund och Sieglinde, som skulle vinna tillbaka ringen åt honom. Planen misslyckades, och nu är de båda döda. Men innan han hon dog nådde Sieglinde att föda hennes och Siegmunds son, Siegfried. Han kan kanske vinna tillbaka ringen – men bara om Wotan inte hjälper honom.

Wotan har förskjutit sin förstfödda dotter, valkyrian Brünnhilde, som hade satt sig upp mot hans vilja. Som straff skall hon bli människa och sova på ett berg till dess att en man väcker henne. Men Wotan tände en fruktad eld eld runt omkring henne, så bara den allra mest modiga kan väcka henne.

Alberichs lillebror, Mime fann den födande och döende Sieglinde, och har sedan dess tagit hand om Siegfried. Han hoppas, att Siegfried kan vinna tillbaka ringen till honom och han har därför uppfostrat Siegfried isolerat från omvärlden och utan att berätta för honom vem han är. På det sättet räknar han med att kunna manipulera Siegfried till sitt eget bästa.

1. akt

Mime försöker att smida svärdet Nothung, som förstördes i kampen, där Siegfrieds far dog för många år sedan. Bara med detta svärd kan Siegfried slå ihjäl draken Fafner.

Siegfried har vuxit upp till en ung man, och han gör uppror mot Mimes planer och regler. Siegfried har börjat ställa frågor om sin uppväxst, och till slut måste Mime berätta för honom, att han inte är hans far. Siegfrieds riktiga föräldrar dog för många år sedan, och Mime visar Siegfried det brutna svärdet. Siegfried kräver, att Mime skall smida det, men det klarar inte Mime av; han fattas nämligen en avgörande egenskap.

När Siegfried försvinner, dyker Wotan upp. Han kommer inkognito och kallar sig Vandraren – för att signalera, att han inte blandar sig, utan blott iakttar. Han har dock behov av att berätta för Mime hur han skall komma vidare, men eftersom han inte får lägga sig i, maskerar han det som en frågelek. Han berättar för Mime, att blott den, som inte känner fruktan, kan smida svärdet helt igen.

Siegfried återvänder hem, och Mime upptäcker, att Siegfried inte vet vad fruktan är. Han lockar Siegfried till att själv försöka smida svärdet – och det lyckas! Mime gör i ordning en sömndryck, som han skall ge Siegfried, när denne har slagit ihjäl draken.

2. akt

Vid Fafners håla vaktar Alberich med sin son Hagen. Wotan kommer och berättar för honom, att Siegfried och Mime är på väg. Han retar Alberich, som inte förstår Wotans uppsluppna uppförande.

Siegfried och Mime anländer. Siegfried vill lära sig att känna fruktan, och Mime lovar honom, att draken vill lära honom det. Mime gömmer sig, och då Fafner vaknar, går Siegfried utan fruktan i kamp med honom och dödar draken. Siegfried tar ringen utan att känna till dess värde.

Då kan kommer till att smaka Fafners blod, förstår han plötsligt vah skogsfågeln sjunger till honom. Skogsfågeln berättar för honoom, att han nu kan förstå, vad Mime tänker, och alldeles riktigt: Mime tänker ge honom sömndrycken och därefter död honom, så att kan ta få tag i ringen. Siegfried dräper Mime på fläcken, men känner sig i samma ögonblick ensam. Mime var trots allt det närmaste han kom till att ha en familj. Men fåglen berättar för Siegfried, att han skall följa med den till ett berg omgivet av eld, där en kvinna – Brünnhilde – väntar på honom.

3.akt

Wotan är lycklig. Hans barnbarn Siegfried har nu ringen, och är på väg till Brünnhilde – helt efter planen.

Wotan söker upp sin stora kärlek, som han tvingades att ge upp för många år sedan: Erda. Han vill fira det och berätta allt för henne, nu, när han kan ge upp makten och äntligen njuta av livet med henne. Men Erda har blivit gammal, och Wotan måste också själv se sin egen ålderdom i ögonen.

I stället går han ut för att möta Siegfried, som nu skall överta hans välde. Men då han äntligen möter sitt älskade barnbarn, upptäcker han, hur svårt det är att avstå från makten. Siegfried visar inte någon respekt, och Wotan säger, att han skall frukta hans spjut. Men Siegfried är inte rädd och bryter slutgiltigt Wotans makt – utan att veta att det är hans egen morfar.

Siegfried går genom elden och hittar den sovande Brünnhilde på berget. Han väcker henne, och hon är lycklig att se honom. Men Siegfried har aldrig sett en kvinna förut, och Brünnhilde har aldrig varit mänsklig tidigare. Nu skall de båda övervinna sin fruktan och ge sig hän…

Kasper Bech Holten; översatt av Mogens H Andersson

Siegfried synopsis

Siegfried at Royal Danish Opera Operaen – synopsis

WERMLAND OPERA

AKT 1

Mime, Alberichs bror, har uppfostrat den unge Siegfried i skogen nära den grotta där Fafner, förvandlad till en drake, ruvar på skatten och guldet. Mime kämpar förgäves med att smida ihop Notung, det enda svärd som duger till att döda draken. Mimes plan är att ge svärdet åt Siegfried, låta honom döda draken och sedan själv ta skatten. Siegfried kommer hem för att se om Mime smitt ett riktigt svärd åt honom. Han är djupt missnöjd och arg på Mime och har en känsla av att Mime inte alls är hans far.

Siegfried tvingar Mime att berätta den sanna historien om hur Sieglinde kommit till honom och fött Siegfried men att hon dött i barnsäng. Mime erkänner också att Siegmund är Siegfrieds far och att Notung är det svärd som han höll i sin sista strid. Siegfried blir överlycklig att få reda på allt och befaller Mime att smida Notung helt. Mime är förtvivlad – han kan ju inte smida svärdet. Då träder Wotan, ut ur skuggorna förklädd till Vandrare. Han sätter sitt huvud i pant om han inte kan besvara tre frågor. Mime som bara vill bli av med inkräktaren ställer tre frågor som Vandraren ledigt besvarar.

Vandraren ställer nu tre frågor med Mimes huvud i pant och frågar slutligen vem som kan smida Notung? Mime är svarslös. Vandraren berättar att bara den som aldrig känt fruktan kan smida svärdet. Mimes huvud är nu förfallet åt just den som aldrig känt fruktan När Siegfried kommer tillbaka inser han att det är han som kan smida svärdet. Mime ruvar på en plan. Å ena sidan vill han att Siegfried ska lära sig fruktan annars dödar Siegfried honom. Å andra sidan måste Siegfried vara helt orädd för att döda draken. Medan Siegfried smider svärdet blandar Mime en giftdryck som han ske ge Siegfried efter striden med draken.

AKT 2

Mimes bror Alberich sitter utanför drakgrottan. Han är på jakt efter den ring som han en gång smidde. Wotan närmar sig och Alberich tror att även han är ute efter ringen. Men Wotan säger att Siegfried är på väg och att ringen blir hans om inte Alberich kan ta den först. Wotan försvinner ut i natten medan Alberich drar sig undan. Han kommer aldrig ge upp kampen om ringen. Siegfried och Mime kommer till grottan. Mime säger att om Siegfried inte drabbas av fruktan inför draken så kommer han aldrig någonsin lära känna den. När Siegfried försöker prata med en skogsfågel råkar han väcka draken med sitt horn. I en väldig strid fäller Siegfried draken.

Innan han dör berättar Fafner om ringens förbannelse men Siegfried bryr sig inte. Han råkar få i sig en droppe drakblod och förstår nu plötsligt vad skogsfågeln sjunger. Hon säger att han ska gå in grottan och ta ringen och Tarnhelm – den magiska hjälmen. Alberich och Mime bråkar om ringen men de vet att ingen kan ta den från Siegfried. Alberich lämnar Mime för att låta honom försöka. Skogsfågeln berättar för Siegfried att han noga ska ge akt på vad Mime säger, för drakblodet har gjort så att han kan förstå vad Mime egentligen tänker. Mime gör allt för att försöka förmå Siegfried att dricka av den dödliga drycken. Men hans ord avslöjar honom och i ett hugg dödar Siegfried Mime. Alberich hånskrattar. Ensam och bedrövad längtar Siegfried efter en vän. Skogsfågeln berättar för honom om Brünnhilde som sover på en klippa omgärdad av eld och att bara den som aldrig känt fruktan kan väcka henne. Siegfried fylls av glädje och följer efter skogsfågeln som ska visa honom vägen till klippan.

AKT 3

För att en sista gång försöka få svar på gudarnas öde väcker Vandraren, Wotan den slumrande Erda. Hennes vrede väcks när hon hör att han straffat Brünnhilde. Wotan inser att Gudarnas skymning snart är här. Innan han åter försänker Erda i sömn, berättar han att han nu önskar sig slutet. Siegfried, den friaste hjälten, är på väg att väcka Brünnhilde och Wotan överlämnar nu makten över skapelsen i deras händer. Siegfried närmar sig den brinnande klippan där Brünnhilde sover. Wotan ser med kärlek på sin sonson men när Siegfried i trots förolämpar honom och vill veta var klippan är, spärrar Wotan vägen för honom. Utan att tveka splittrar Siegfried Wotans spjut. Han plockar upp spillrorna och lämnar vägen fri för Siegfried att ta sig igenom elden till Brünnhilde.

När Siegfried ser den sovande Brünnhilde fylls han slutligen av den fruktan han aldrig tidigare känt. Med en kyss väcker han ändå henne. Brünnhilde vaknar till världen på nytt. Livet är helt förändrat för henne. I glädjen över att Siegfried väckt henne ryms också fruktan att vara en vanlig kvinna utan skyddande gudomlighet. Siegfrieds oförvägna åtrå får henne att släppa sin ångest och rädsla och de förenas i kärlek.

METROPOLITAN OPERA

AKT I

I en grotta djupt inne i skogen arbetar dvärgen Mime febrilt med att smida ett svärd åt sin fosterson Siegfried, en stark och orädd yngling. Mimes plan är att Siegfried ska dräpa draken Fafner, som ruvar på nibelungarnas skatt, där maktens ring ingår. När draken väl är död tänker Mime röja Siegfried ur vägen och själv lägga beslag på ringen som ska göra honom till världens herre. Men inget svärd som Mime gör blir starkt nog.

Siegfried kommer hem och prövar det nva svärdet, som brister i hans händer. Han grälar på Mime och börjar fråga ut dvärgen om sitt ursprung. Han har sett sin spegelbild i bäcken och inser att den fula lilla dvärgen inte kan vara hans far. Så vems son är han då?

För första gången berättar Mime hur han fann Sieglinde, Siegfrieds mor, i skogen. Han tog hand om henne men hon dog när hon födde sin son. Så visar han det brutna svärdet Notung, som Sieglinde räddat när Siegfrieds far Siegmund stupade. Det är det svärdet jag behöver! utbrister Siegfried ivrigt och befaller Mime att laga vapnet medan han själv springer till skogs igen. Han vet inte att Mime gång på gång har försökt smida ihop svärdet utan att lyckas.

Medan Mime missmodigt grubblar på problemet anländer en främmande vandrare. Det är Wotan, gudarnas herre, i mänsklig gestalt. Som på lek utmanar han Mime på en frågetävling med förlorarens huvud som pris. Vandraren besvarar lätt Mimes tre frågor och Mime kan i sin tur svara på vandrarens första två. Men han blir svarslös när Wotan frågar honom vem som kan laga svärdet Notung. Vandraren avslöjar själv svaret innan han försvinner: “Endast den som aldrig har känt fruktan kan smida Notung helt – och han kan gott få ditt huvud också!”

När Siegfried återkommer berättar Mime att endast den som aldrig känt fruktan kan laga svärdet. “Fruktan, vad är det?” undrar Siegfried nvfiket och Mime inser att ynglingen själv är den som vandraren talat om. Han föreslår att de ska gå till draken Fafners håla, där man verkligen får veta vad fruktan vill säga. Det tycker Siegfried är en utmärkt idé. och han börjar genast själv smida ihop svärdet. Under tiden gör Mime i ordning en giftdryck som han tänker ge Siegfried efter striden.

När Siegfried är färdig med svärdet prövar han det på städet, som rämnar i två stycken. Sedan rusar han ut i skogen med Mime i hälarna.

AKT II

I nattens mörker ligger Mimes bror Alberich på lur utanför Fafners håla, besatt av sin åtrå efter ringen som en gång varit hans. Vandraren uppenbarar sig och varnar Alberich för Mime. Han väcker också Fafner och varnar draken för den unge hjälten som nalkas, men Fafner gäspar bara oberört och somnar om.

I gryningen anländer Mime och Siegfried. Mime smyger bort medan Siegfried dascdrömmer en stund i den fridfulla skogen. Han skär till en pipa och försöker härma en fågels sång men misslyckas och blåser i sitt horn istället. Hans hornstötar väcker Fafner som krälar ut ur hålan för att få sig ett skrovmål. Men Siegfried dräper draken, som med sina sista ord varnar honom för ringens förbannelse.

Siegfried har fått en droppe av det brännande drakblodet på fingret,som han sticker i munnen. Då förstår han plötsligt skogsfågelns sång. Fågeln berättar för honom om skatterna i hålan och varnar honom för Mimes svek. När Mime närmar sig med giftdrycken genomskådar Siegfried honom och hugger ner honom. Fågeln berättar nu om Brünnhilde, en underskön kvinna som ligger försänkt i sömn på en bergstopp omgiven av eld. Siegfried ger sig av för att finna henne. Av skatten tar han med sig den magiska töckhjälmen, som ändrar bärarens skepnad, och den ödesdigra ringen.

AKT III

I ett bergspass nära den bergstopp där Brünnhilde sover frammanar Wotan Erda, den allvetande jordgudinnan, för att få veta mer om gudarnas öde. Hon svarar undvikande och han anar att gudarnas tid snart är ute. När den aningslöse Siegfried kommer och gör narr av honom försöker han spärra vägen för ynglingen. Siegfried hugger av Wotans spjut och guden drar sig resignerat tillbaka.

Siegfried når bergets topp och tränger utan fruktan igenom de flammande lågorna. Där finner han den sovande valkyrian, och eftersom han aldrig har sett en kvinna förut tror han först att hon är en man. Han lossar hennes rustning och bländas av hennes skönhet – nu lär han sig till sist vad fruktan vill säga! Men han övervinner sin bävan och väcker henne med en kyss.

Hänförd hälsar Brünnhilde ljuset och Siegfried som har återfört henne till livet. Först försöker hon motstå hans glödande kärleksförklaringar, eftersom hon vet att den jordiska kärleken innebär slutet för hennes odödlighet. Men till sist ger hon sig hän och de båda förenas i en lovsång till kärleken, ljuset och livet.

Siegfried at Metropolitan Opera Metplayer - synopsis

Siegfried at Metropolitan Opera Metplayer – synopsis

UPPHOVSPERSONER

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Vill du läsa sångtexten till Nibelungens ring? Beställ  genom att klicka på bilden

Mer att läsa

Om Richard Wagner