Something Rotten succé på Wermland opera

Something Rotten succé på Wermland opera Bröderna Bottoms Tord Hansson och Christer Nerfont med delar av ensemblen - foto Mats Bäcker

Something Rotten. Det blev en rejäl skrattfest i går kväll på Europapremiären av den amerikanska musikalen Something Rotten! på Wermland Opera!

Something Rotten succé på Wermland opera

Välkommen

John Alexander Eriksson öppnade föreställningen genom att hälsa oss välkommen till renässansen. Vi kände oss välkomna och den glada stämningen från scenen spred sig snabbt ut i salongen och till raderna. Something Rotten! succé på Wermland opera Karlstad en hommage till vår tids musikaler

Handlingen

Something Rotten! handlar om bröderna Bottom som vandrar in från Englands mest  bortglömda del, Cornwall, till London hjärtat av England för att göra karriär i teaterns värld.  Det blir motigt och svårt inte minst på grund av att Londons teaterliv vid den tiden helt domineras av en viss William Shakespeare et tourage.

Nostradamus

Bröderna får hjälp av Nostradamus, som kan se in i framtiden, men tyvärr är inte synen den allra bästa men han föreslår att det är musikal som kommer att gälla i framtiden och den skall heta Omelett! Det handlar om ägg, men publiken har redan gissat att det egentligen är om en dansk prins och mindre om smörrebröd och ägg.

Om musiken

Musikaliskt är det som moderna amerikanska musikaler brukar vara i min värld. Det låter bra i salongen, men när jag lämnar teatern är det inte mycket  av musiken som jag minns efteråt. Dagen efter finns ingenting kvar av musiken som jag kan nynna på. Det är med andra ord låg igenkänningsfaktor på musiken med undantag av de korta citaten från kända musikaler.

Ensemblespelet imponerar

Det som imponerar är det utmärkta ensemblespelet och insatserna av damerna tillsammans med en handfull välsjungande herrar. Det är full fart från första början och den komiska tajmningen lämnar inte mycket i övrigt att önska. Nostradamus gestaltas inte utan komisk talang av Tobias Lundqvist och i slutet av föreställningen hävdar han att i sak hade han rätt, bara ett omkastande av ord i hastigheten.

Utmärkta solistinsatser

Bland herrarna görs de bästa insatserna av Patrik Martinsson  som Shakespeare och Christer Nerfont och Tord Hansson som bröderna Bottom. Shakespeare framställs som en modern rockkung tillsammans med fans och följare, medan Christer Nerfont har bekymmer att hålla sin bror under armarna samtidigt som han skall hålla tänkbara finansiärer på gott humör. Dessutom avstå från att ”låna” från familjens sparbössa. Det går så där… Tord Hansson gör en fin insats som den konstnärlige brodern, känslig och ömsint samtidigt som han slåss för sin rätt att vara sin brors motsats. Jenny Holmgren gestaltar ena halvan av föreställningens kärlekspar och det gör hon alldeles förträffligt tillsammans med Nigel Bottom, men också i hop med Brother Jeremiah som spelas av Peter  Gröning.

Damerna

Damerna domineras av Cecilie Nerfont Thorgersen som gestaltar hustrun till Nick Bottom. Det blir en utmärkt scenisk gestaltning, men också välsjunget! Det applåderades friskt efter flera sångnummer och vid föreställningens slut blev det stående applåder och ovationer.

Till sist är det en föreställning som varmt kan rekommenderas och den ges t o m 3  mars 2019, men det kan ju inte uteslutas att föreställningen förlängs.

Kolla på Wermland Opera och deras hemsida

Om föreställningen

Premiär 8 november 2018

Upphovspersoner

Musik och text: Wayne, Karey Kirkpatrick och John O´Farrell|Översättning: Calle Norlén

Kreativt team

Orkestrering och dirigent: David White
Regi: Markus Virta
Scenografi & kostym: Nigel Hook
Koreografi: Rachel Goodwin|Koreografiassistent: Will Lucas
Ljusdesign: Palle Palmé
Ljuddesign: Johannes Medelius
Maskdesign: Elisabeth Näsman

Medverkande

Christer Nerfont (Nick Bottom), Patrik Martinsson (Shakespeare), Tord Hansson (Nigel Bottom), Cecilie Nerfont Thorgersen  (Bea), Tobias Ljungqvist (Nostradamus), Jenny Holmgren (Portia), Peter Gröning (Brother Jeremiah), Ilrik Spjut (Shylock),  Johan Rudebeck (Lord Clapham), John Alexander Eriksson (Minstrel) ENSEMBLE: Oscar Sundling Wallin, Markus Christensen, Fredrik Sjöstedt, Isak Bendelin, Stefan Johansson, Sienna Sebek, Sara Ollinen, Rachel Goodwin, Hanna Ulvan, Elin Månsson, Linda Fabricius Hultemark och Therese Erch|

Läs mer

Operalogg