Ingvar Wixell svensk baryton 1931 – 2011

Ingvar Wixell svensk baryton 1931 - 2011

Ingvar Wixell svensk baryton 1931 – 2011

Ingvar Wixell var en av Sveriges mest kända och framgångsrika sångare, och hovsångare. Han debuterade som Papageno i Trollflöjten, vid Riksteatern 1955.

Vid Kungliga Operan i Stockholm har han bl a gjort roller som Silvio i Pajazzo, Figaro i Barberaren i Sevilla, titelrollerna i Rigoletto och Simon Boccanegra, Scarpia i Tosca, Posa i Don Carlos, Marcel i La Bohème och Mamma Agata i Viva la Mamma.

Ingvar Wixell var engagerad vid Deutsche Oper i Berlin mellan 1967-1997 där han har gjort de flesta stora partierna i sitt fack. Han har gästat de stora internationella operascenerna bl a Covent Garden, Metropolitan Opera, La Scala, Wiener Staatsoper, operascenerna i Paris, Hamburg, München, Chicago och San Francisco samt Festspelen i Bayreuth, Salzburg och Glyndebourne.

Roller

Bland rollerna kan nämnas Amonasro i Aida, Don Carlos i Ödets makt. Germont i La Traviata, Luna i Trubaduren, Renato i Maskeradbalen och titelrollen i Falstaff, auml;ven Greve Almaviva i Figaros bröllop, Figaro i Barberaren i Sevilla, titelrollen i Eugen Onegin och Scarpia i Tosca.

Ingvar Wixell  har gjort ett flertal skivinspelningar bl a Trubaduren, Tosca, Manteln, Figaros bröllop, Rigoletto samt ett stort antal romans- och konsertskivor liksom Fridas visor, Gluntarne och lättare musik. Han har också gjort Scarpia i Tosca och En musiklärare i Ariadne på Naxos, på Malmö Opera och Musikteater.

Upplevda föreställningar

Opera Roll Operahus Datum
Tosca Baron Scarpia Malmö Opera 28.1.2000
Ariadne på Naxos En musiklärare Malmö Opera 25.1.2003
La Boheme Marcello Metropolitan Opera Metplayer 1978/10.5.2009

Läs mer

Wikipedia om Ingvar Wixell

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera