Rhenguldet som teaterstück mit musik 2013

Rhenguldet som teaterstück mit musik 2013
84 / 100

Rhenguldet. Det är ju som bekant Wagner-år i år. På Operaen i Köpenhamn firas det på flera olika sätt. Först en födelsedagskonsert för jubilaren med en galaföreställning av Valkyrian och senare i månaden ger man Kasper Holtens kritikerhyllade uppsättning av kompositörens ”ungdomsverk” och i lördags och söndags gavs det en uppsättning som i stort förklarade innehållet i Rhenguldet sett ur en skådespelare trupps utgångsläge.

Rhenguldet som teaterstück mit musik 2013

Gästspel

Det var ett gästspel från Staatsschauspiel i Dresden och föreställningen gick på Skuespilhuset Store Scene som är beläget på andra sidan snett emot Operaen eller vid slutet av Nyhavn. För musiken svarade två musiker som leddes av en dirigent.

Man i bur

När föreställningen började så satt det en man till höger i en bur, som jag först trodde skulle föreställa kompositören eller födelsedagsbarnet själv nämligen Richard Wagner. Det visade sig dock när föreställningen började att han var kvällens dirigent, vilket ju inte innebär att min ursprungliga tanke var helt fel.

Det framgår också av programbladet att vi skulle betrakta föreställningen som ett teaterstück mit musik, men visst fanns det ett par som kunde sjunga väl dvs var utbildade operasångare till exempel Yuka Yanagihara som hade fått Flosshildes parti på sin lott.

Rolig föreställning

Det var en mycket rolig föreställning, men frågan är om man inte måste ha sett eller upplevt framförallt Rhenguldet i ett operahus? Självfallet kan vem som helst ha stor behållning även om man betraktar föreställningen som ett teaterstycke med musik, men jag tror att det blir mycket roligare om hen är bekant med handlingen och musiken i Wagners verk.

Leitmotiv

Till det bästa med föreställningen räknar jag den utmärkta tajmingen i ensemblespelet och här spelade dirigenten en stor roll under tiden som han dompterade den övriga ensemblen. Detta gäller särskilt när vi fick oss till livs Wagners olika ledmotiv som skådespelarna illustrerade på ett både finurligt och roligt sätt.

Det var en rolig eftermiddag i ett i övrigt soligt dronningens by, och egentligen skulle det bara bli ännu roligare om denna uppsättning kunde sättas upp även i Sverige och gärna då inte bara ett par föreställningar.

Om föreställningen

Gästspel av Staatsschauspiel Dresden på Skuespilhuset/Store Scene, Köpenhamn Från den 21 april 2013

Kreativt team

Regissör: David Marton
Scenografi och kostymer: Alissa Kolbusch
Ljusdesign: Michael Göök
Dramaturgi: Felicitas Zürcher

Medverkande

Musikalisk ledning: Christopher Homberger
Vid flygeln: Jan Czajkowski
Cello/live-elektronik: Martin Schütz
Alberich: Benjamin Höppner
Fafner: Wolfgang Michalek
Fasolt: Stefko Hanushevsky
Flosshilde: Yuka Yanagihara
Freja: Mila Dargies
Fricka: Olivia Grigolli
Loge: Yelena Kuljic
Wellgunde: Cathleen Baumann
Wotan: Max Hopp

Mer att läsa