Orkesterkonsert med Malmö Operaorkester

Orkesterkonsert med Malmö Operaorkester
Lördagsgodis för vuxna på Malmö Opera
Orkesterkonsert med Malmö Operaorkester

Orkesterkonsert med Malmö Operaorkester

Kontraster eller konflikter vid Rhen – orkesterkonsert med Malmö Operaorkester och solister

Tycker ni om Brahms? Johannes Brahms? För min egen del är jag lite tveksam. Brahms ingår inte i min operavärld helt enkel av det faktum att han inte har komponerat ett operaverk.

Detta innebär att jag inte har haft särskilt många tillfällen till att lyssna på hans musik. Visserligen förekommer han då och då på Malmö Opera´s kammarkonserter i Övre Foajén, men om jag skall vara helt ärlig så har jag ännu inte gripits av hans musik. Jag är för övrigt ingen stor beundrare av den andre tysken med stort B – Johannes Sebastian Bach, eller österrikaren Anton Bruckner, men Ludwig van Beethoven uppskattar jag desto mer

Det kan ju också bero på att mina kunskaper i det tyska språket är ganska dåliga för att inte skriva helt undermåliga.Nyckeln till Brahms och de andra nämnda inbillar jag mig nämligen ligger i just förståelsen av det som sjungs.Beethovens nia vållar mig dock inga bekymmer.

I fredags var det dags för säsongens första orkesterkonsert på Malmö Opera och som solister medverkade barytonen Marcus Jupither och pianisten Francisca Skoog. Ciceron var Malmö Operas chefsdramaturg och tillika regissör, Stefan Johansson.

Stefan Johansson presenterade programmet och talade om inledningsvis att programmet lika gärna kunde ha hetat Konflikter vid Rhen som det utannonserade Kontraster vid Rhen, samtidigt som han konstaterade att såvitt vi vet handlar det inte om några personliga konflikter mellan kompositörerna utan mer om den dåtida publikens delade meningar om konsertens huvudpersoner.

Det var på flera sätt en alldeles utmärkt konsert, men det var ju lite tråkigt att konstatera att Marcus Jupither för kvällen var aningen indisponerad, särskilt som hans medverkan var det huvudsakliga skälet till att jag gick på konserten.

Det var dock direkt pinsamt att notera att publiken hade svårt att applådera efter hans första inslag som var Sången till Aftonstjärnan från Tannhäuser, visserligen hade Jupither svårt att framföra denna aria, men så dåligt att det inte gick att spontant applådera insatsen var det ju inte.

De följande ariorna från avslutningsdelen av Valkyrian gick ju betydligt bättre även om insatsen även där lämnade något i övrigt att önska.

Konsertens andra del, dvs efter paus, handlade alltså om Brahms denne Johannes Brahms. Vanligtvis gillar jag att lyssna på pianomusik och det var absolut inget fel på Francisca Skoogs framförande men, utöver det rent hantverksmässiga skickliga handlaget så grep inte stycket tag i mig och jag funderar fortfarande på vad musiken handlar om.

Det var dock mycket tekniskt skickligt framfört och Malmö Operaorkester under ledning av sin chefsdirigent, Leif Segerstam firade triumfer i sitt framförande tillsammans med Franciska Skoog.

Orkesterkonserten på Malmö Opera imponerade på publiken och det slutade med stående ovationer för Franciska Skoog och Malmö Operaorkester och inte minst deras chefsdirigent Leif Segerstam. Konsertens andra del blev till en stor framgång, men Brahms var ju inte särskild lätttillgänglig. Via Facebook har jag fått en del lyssnartips och dessa skall jag ta aktiv del av så det kanske slutar med att även jag älskar Brahms, musiken alltså.

Related posts

Kommentera